Bezglutenowe penne z sosem z rukoli i słonecznika

Dziś w roli głównej nie tyle jakiś tam makaron co rukola! Rukola, wcześniej znana jako rukiew siewna, przeżywa u nas, od jakiegoś już czasu, swoisty renesans swojej popularności. Idealnie pasuje do makaronu.

Rukola jest intensywna w smaku obfituje w szereg witamin, minerałów i aminokwasy. Rukola znakomicie podkręca smak! Oto pomysł na szybkie i zdrowe jedzenie z udziałem tej rośliny kapustowatej.

makarom-pene-z-sozem-rukoli-i-słonecznika-przepis-bez-glutenu-4

Na co?

Makaron z pesto sprawdzi się na szybki obiad lub kolację. Zerknij na moje pozostałe przepisy na sosy do makaronu.
makarom-pene-z-sozem-rukoli-i-słonecznika-przepis-bez-glutenu-6

Czego potrzebujesz?

Blendera/ miksera.
makarom-pene-z-sozem-rukoli-i-słonecznika-przepis-bez-glutenu-5

Składniki:

  • 1 szklanka słonecznika,
  • 125 g rukoli (w moim przypadku było to całe opakowanie),
  • 3/4 szklanki oleju rzepakowego nierafinowanego (Gdy powstawał ten przepis – laaaata temu, miałam bardzo kiepski sprzęt. Tłuszczu warto użyć mniej, można też użyć troszeczkę wody.),
  • sok z połowy cytryny,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka płatków drożdżowych (u mnie bezglytenowych),
  • odrobina syropu klonowego,
  • przyprawy: sól, pieprz,
  • zioła: wybrane (ja zastosowałam „posypkę do kanapek”, w której znalazły się m.in.: pietruszka, koperek, czosnek niedźwiedzi, owoce rokitnika, pokrzywa itp.).

makarom-pene-z-sozem-rukoli-i-słonecznika-przepis-bez-glutenu-3

Przygotowanie:

Słonecznik przepłukujemy porządnie pod bieżącą wodą, a następnie zalewamy wodą i odstawiamy na jakiś czas (minimum godzinę).
Rozpoczynamy miksowanie składników sosu: olej, rukola (uprzednio przelałam wrzątkiem), sok z cytryny, czosnek, syrop klonowy i zioła oraz przyprawy.
makarom-pene-z-sozem-rukoli-i-słonecznika-przepis-bez-glutenu-1

Gdy powstanie już jednorodny płyn dodajemy partiami odsączony słonecznik, delikatnie go miksując, aż do otrzymania „sosu”. Dobrze samodzielnie regulować poziom kwaskowatości i słodkości sosu poprzez stopniowe dodawanie cytryny i syropu klonowego. Ja lubię smaki kwaśne, więc cytryny było dużo, a syropu klonowego odrobina.

Mieszamy z ciepłym, świeżo ugotowanym makaronem (w naszym przypadku bezglutenowy). Posypujemy płatkami drożdżowymi.

Sam sos można przechowywać w lodówce (jak pesto).

Tu znajdziesz jeszcze inne przepisy na tanie i zdrowe obiady.

makarom-pene-z-sozem-rukoli-i-słonecznika-przepis-bez-glutenu-2

Aga Kopczyńska

Aga Kopczyńska

Jestem dietetyczką i szkoleniowczynią. Zajmuję się propagowaniem zdrowych nawyków. Znajdziesz tu inspiracje zdrowotne, kulinarne i nie tylko.

Zasubskrybuj kanał YouTube AgaMaSmaka

Wolisz oglądać zamiast czytać?

Zasubskrybuj kanał YouTube

18 odpowiedzi na “Bezglutenowe penne z sosem z rukoli i słonecznika”

Ależ się podjarałam!!!! Mój Boże <3 takie to DOBREeeee! Moja Córcia pałaszuje, a ja szczęśliwa bo raz dwa zrobiłam pyszny i zdrowy obiad. Dziękuję!

Oczywiście nie musi być. Często mieszam niewielką ilość oleju z wodą, można takie pesto-sosy kombinować jeszcze z sokiem cytryny/ z pomarańczy, a nawet z niewielką ilością mleka sojowego. ostatnio już praktycznie takich tłustych dań nie robię. :) Stare dzieje. Miałam wtedy stary blender poza tym. Pozdrawiam!

Nie trzeba. Wystarczy ciepła, a nawet zimna woda. To stary przepis. Pisałam go, jak jeszcze nie miałam porządnego sprzętu i jak ziarna nie były miękkie to mój nie dawał rady. :) Słaby był bardzo.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *