Granola bezglutenowa – przepis uniwersalny, do wyboru do koloru

Przepisów na granolę w internecie mnóstwo. Postaram się wyłożyć Wam czarno na białym, jakie mamy granolo-opcje.

Na co?

Na pewno na śniadanie lub na słodką przegryzkę. Granola to nic innego jak przypiekana mieszanka zbóż, ziaren, orzechów i suszonych owoców.
Jej bardzo niezdrową wersję znajdziecie w każdym sklepie spożywczym. Półki uginające się od płatków śniadaniowych pełne są najróżniejszych „musli”, „crunchy”, a powinno się je nazwać raczej: ziarnami w morzu syropu glukozowo-fruktozowego.
Stanowczo zdrowiej wyjdzie Wam zrobienie granoli samodzielnie. A w razie wyjazdu wsypujecie ostudzoną granolę do słoika, zabieracie karton napoju roślinnego i pożywne śniadanie gotowe.
Zerknij jeszcze koniecznie na mój wpis: co zamiast owsianki na śniadanie.

Czego potrzebujesz?

Dużej miski, piekarnika oraz blachy wyłożonej papierem do pieczenia, wyciskarki do cytrusów (opcjonalnie).

Składniki:

  • 1 szklanka rodzynków (do wyboru także: posiekane daktyle, morele, żurawina etc.),
  • 1 szklanka płatków owsianych (ja użyłam certyfikowanych, bezglutenowych; zerknij na moje pozostałe przepisy na owsiankę),
  • 1 szklanka płatków gryczanych (wybrane przeze mnie płatki możesz zamienić na dowolne inne, chociażby jaglane),
  • 0,5 szklanki migdałów (do wyboru także: orzechy laskowe, włoskie, nerkowce etc.),
  • 0,5 szklanki pestek słonecznika (do wyboru także: pestki dyni),
  • 0,5 szklanki sezamu (do wyboru także: niezmielone siemię lniane),
  • 0,5 szklanki wiórków kokosowych,
  • przyprawy: 0,5 łyżeczki cynamonu, 0,25 łyżeczki kurkumy, szczypta soli,
  • 2 płaskie łyżeczki kakao lub karobu w proszku (opcjonalnie),
  • 1-2 łyżki oleju kokosowego,
  • 2 łyżki syropu z trzciny cukrowej (do wyboru: syrop daktylowy, melasa z karobu lub z buraka lub np. syrop klonowy, słodkolubni pewnie dorzucą więcej słodzika),
  • sok z jednej pomarańczy (do wyboru także: ok. 1/3 szklanki herbaty zielonej lub czarnej).

Przygotowanie:

Mieszamy dokładnie suche składniki (płatki, migdały/ orzechy, ziarna, przyprawy, ew. kakao).
Dodajemy sok z pomarańczy, olej kokosowy i płynny słodzik, a następnie mieszamy wszystko dokładnie ponownie.
Wykładamy równomiernie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 150 stopni przez 25-30 minut. Co 5-10 minut mieszamy dokładnie tak, aby wszystkie ziarna podpiekły się równomiernie.
Po ostudzeniu dodajemy wybrane suszone owoce.
Jemy na śniadanie np. zalewając granolę zimnym lub ciepłym napojem roślinnym lub jogurtem lub musem owocowym.
Świetnym dodatkiem będzie także amarantus ekspandowany.
Tu znajdziesz więcej pomysłów na szybkie i zdrowe jedzenie.
Aga Kopczyńska

Aga Kopczyńska

Jestem dietetyczką i szkoleniowczynią. Zajmuję się propagowaniem zdrowych nawyków. Znajdziesz tu inspiracje zdrowotne, kulinarne i nie tylko.

Zasubskrybuj kanał YouTube AgaMaSmaka

Wolisz oglądać zamiast czytać?

Zasubskrybuj kanał YouTube

10 odpowiedzi na “Granola bezglutenowa – przepis uniwersalny, do wyboru do koloru”

Uwielbiam granolę! Większość dni zaczynam od miski takowej :) Twoja prezentuje się świetnie ;)

hej, ile mniej więcej wytrzyma taka granola? planuję zrobić na wyjazd i zastanawiam się czy wytrzyma 30 dni.

To ile wytrzyma zależy od warunków przechowywania. Mamy tu jednak trochę tłuszczu więc byłabym ostrożna z długi przechowywaniem. Bezpieczniej będzie na pewno zabrać suche płatki i osobno bakalie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *