Miało być szybko i banalnie, a wyszło szybko, banalnie i pysznie. Dziecko również oszalało z radości, co jest jakimś ewenementem, bo zwykle potrawy jednogarnkowe nie spotykają się u nas z takim entuzjazmem.
Tego typu dania są niepozorne, ale potrafią zaskoczyć.
Na co?
Na siłę i energię. Dużo tu białka, ale paradoksalnie jest to (mimo ciecierzycy) danie lekkie, bo praktycznie bez zbóż. Dobrze rozgrzewa, a więc na jesień/ zimę jak znalazł. Zerknij na moje pozostałe przepisy na gulasz bez mięsa.
Czego potrzebujesz?
Najlepiej sprawdzi się wok bądź inna głęboka patelnia lub rondel. I zdecydowanie potrzebujesz wcześniej ugotowanej ciecierzycy. Nie zapomnij. :-)
Składniki:
• 3 – 4 szklanki ugotowanej ciecierzycy potocznie zwanej cieciorką (zerknij na moje pozostałe przepisy z ciecierzycą),
• 1 duża papryka czerwona,
• 2 kawałki pora,
• 2 marchewki,
• 1 korzeń pietruszki,
• kawałek selera,
• 3 ząbki czosnku,
• 5 łyżeczek koncentratu pomidorowego,
• suszone kiełki komosy ryżowej (quinoa),
• zioła i przyprawy: natka pietruszki, sól, 0,5 łyżeczki kurkumy, 0,5 łyżeczki czarnuszki, dowolny zestaw ziół np. zioła dalmatyńskie (oregano, bazylia, majeranek, rozmaryn, cząber, tymianek, szałwia),
• olej rzepakowy rafinowany lub oliwa.
Przygotowanie:
Dusimy por w emulsji z wody i oleju.
Dodajemy drobno pokrojone warzywa (marchew, korzeń pietruszki, seler) i dusimy w niewielkiej ilości wody. Ja warzywa „pokroiłam” w paski za pomocą obieraczki do warzyw. Polecam, bo dusi się zdecydowanie szybciej.
Kiedy warzywa lekko się podduszą, dodajemy ugotowaną wcześniej ciecierzycę, drobno pokrojoną paprykę, czosnek i koncentrat pomidorowy. Po ok. 10 minutach duszenia wrzucamy przyprawy oraz ew. suszone kiełki komosy (jeśli nie masz, możesz dodać np. amarantus ekspandowany lub inne kiełki). Dusimy jeszcze przez kilka minut. Smacznego!
Tu znajdziesz jeszcze inne przepisy na tanie i zdrowe obiady.
63 odpowiedzi na “Gulasz(owa) z ciecierzycą (bez glutenu, bez nabiału, wegańska)”
Lubię takie proste przepisy, zdecydowanie wypróbuję, bo kaszotto wg Twojego przepisu smakowało genialnie. W tym gulaszu myślę, że zielona pietruszka doda smaku i koloru.
Smacznego. :-)
Pyyyyyyyyszne :) dziękuję za przepis :)
Cała przyjemność po mojej stronie! :)
Mam zapas ciecierzycy w (zalewie) słoiku.Czy taka BEZ gotowania będzie ok? Pozdrawiam
Jasne. Ta w zalewie jest już po obróbce. Tylko przepłucz ją dobrze pod bieżącą wodą.
Cieszę się. :)
Ciekawe i smaczne inspiracje :)
Czy można zamiast połowy cieciorki dodać czerwoną soczewicę? Akurat mam końcówki opakowań tych dwóch produktów, ale nie wiem czy smak i konsystencja będą w porządku.
Konsystencję musisz regulować samodzielnie, bo soczewica mocno zagęszcza. Co do smaku to jak dla mnie nie ma przeciwwskazań. ;-)
A czy kiełki są konieczne?
Nie :)
No właśnie. Powiedz proszę więcej o • suszone kiełki komosy ryżowej pliiss
Kiedyś dorwałam w jakimś sklepie ze zdrową żywnością. Aktualnie nie mam na stanie więc nawet nie mogę sprawdzić producenta, a tak to dawno było, że pamięć niestety zawodzi. Można dodać inne kiełki. Wedle uznania. :)
Ciecierzyca to nie to samo co cieciorka!
A całe zdanie p. Marcin przeczytał? Polecam. :)
Wygląda przepysznie. Muszę wypróbować ;) pozdrawiam!
ile to kawałek pora? biały, zielone kawałki?
Ile lubisz i jak lubisz. Kwestia preferencji. :)
Zrobiłam wyszło mega pysznie, co więcej SMAKOWAŁO mojemu mega mięsnemu mężowi!! Dziękuję!
Cieszę się bardzo :)
Sprawdziłam.Gulasz palce lizać.Mega pysznie,mega zdrowo.Na drugi dzień mąż zrobił zwykły mięsny gulasz ale mój był lepszy
Cieszę się bardzo. Uściski i serce rośnie. ;)
Co masz na mysli piszac „koncentrat pomiforowy”?
Yyyy. Koncentrat. :) https://pl.wikipedia.org/wiki/Koncentrat_pomidorowy
Pozdrawiam!
Poprostu jeszcze nigdy nie trafilam na koncentrat z dobrym skladem. Mozesz jakis o polecic?
P.S. ja dalam odrobine przecieru i wg mnie bylo ok.
Przecier też ok. :) Pudliszki ma w składzie tylko pomidory.
Proszę o informację ile dać suszonych kiełków komosy ryżowej?
A ile chcesz. :) Sypnij z garść-dwie. Wedle uznania.
A pora jak pokroić? Ile wg. Ciebie to dwa kawałki? :D
Tak jak lubisz i tyle ile lubisz :) Serio, pełna dowolność :)
Czy zamiast oleju rzepakowego może być kokosowy? Dlaczego właściwie rzepakowy w przepisie? Kojarzy się nie najlepiej …Pozdrawiam :)
Akurat mnie rzepakowy kojarzy się dużo lepiej niż kokosowy. ;)
http://www.agamasmaka.pl/2017/06/olej-kokosowy-zdrowy.html
Ale oczywiście możesz użyć kokosowego.
Zupa doskonała! Od niedawna staram się wykluczać produkty zwierzęce ze swojej diety i Pani przepisy są dla mnie skarbnicą wiedzy! Odkryłam tyle nowych smaków i tyle nowych przepisów, że w głowie się kręci. Taka porcja zupy to przecież samo zdrowie :) Przyznam, że miałam do niej sceptyczne podejście bo to moja pierwsza zupa bez mięsa i nie na bulionie, ale moje wątpliwości się skończyły wraz z pierwszą zjedzoną łyżką. Jeszcze raz dziękuję!
Serce rośnie. :) Jedz na zdrowie!
Ile taki gulasz ma kalorii po ugotowaniu ???
Nie liczę. W razie potrzeby można policzyć i dowolnie modyfikować składniki (np. ilość tłuszczu), aby obniżyć kaloryczność.
Od niedzieli jestem na diecie. Ugotowałem ten gulasz i nie był to ostatni raz – Rewelacja. Jestem 40 -latkiem ze sporą nadwagą i muszę liczyć kalorie… Pozdrawiam serdecznie
Powodzenia! Cieszę się, że smakuje. :)
Witam mam pytanie odnośnie emulsji, nigdy takiej nie robiłam, jakie proporcje wody i oleju?
Pozdrawiam
To już zależy od uznania. Jeśli powinnaś ograniczać tłuszcz – to mniej, odrobinkę nawet. A jak zabraknie wody, bo zwykle szybko może wyparować, to zawsze możesz dolać. Ja ostatnimi czasy często przygotowuję na samej wodzie a tłuszcz daję już na talerzu. Pozdrawiam!
Ciecierzyca puszkowa moze byc? :)
Tak, tylko dobrze przepłucz ją po bieżącą wodą.
Ugotowałam.
Pyszne.podobnie gotuje fasolkę po bretońsku, oczywiście bez mięsa.pozdrawiam
Od 10 miesięcy jestem na diecie bezglutenowej, bezcukrowej i bezchemicznej. Schudłam 40 kg. Twój blog jest dla mnie inspiracją, ale ten przepis wymiata. Bardzo dziękuję Ci za pomysły, przepisy, inspirację. Nie przestawaj pisać, błagam :)
Zdrowia! :) i dzięki za dobre słowo!
Aga wczoraj gulaszowa z Twojego przepisu u mnie zrobiła furorę, zajadali się goście wega, ale też mięsożercy Bardzo dziękuję za świetny przepis Pozdrawiam
Małgoś, bardzo się cieszę, że smakowała. :) Na zdrowie!
pyszne :) właśnie jem, ale seler mi troche tu nie pasuje. moze dodałam go za dużo bo przy kazdym kęsie go czuję. nastepnym razem dodam mniej lub w ogóle, bo przepis mimo wszystko jest genialny! i na tyle uniwersalny że można go modulować z roznymi skladnikami czy przyprawami i wciaz bedzie pyszne :D
Dopasowuj do siebie. Świetnie, że przepis się przydał. :)
Jest bardzo smakowite! Pyszne danie, które mogę podać też mojemu niemowlakowi (przed posoleniem). Miałam za mało ciecierzycy, więc dałam też białą fasolę. Pycha. Pzdr.
Cieszę się. Na zdrowie Wam!
Zastanawiam sie jak się kroi warzywa za pomocą obieraczki? Wiórki mają wyjść?
Raczej paski. Obierając np. marchewkę czy cukinię obieraczką uzyskujesz paski ich skórki. Tak samo robisz z pozostałą częścią warzywa. Niektórzy też w ten sposób przygotowują sobie „makaron warzywny”, jeśli nie mają np. krajalnicy spiralnej.
A możnaby to jakoś zblendować i podawać jako zupę krem?
Wszystko można! :)
Ta potrawa na dobre zagościla w naszym domu! Bardzo dziekuje za ten przepis i inne inspiracje kulinarne,z ktorych bardzo chetnie i czesto korzystam.Pozdrawiam serdecznie❤
Cieszę się <3
Bardzo dobry przepis
Nie mogę się doczekać aż go zrobię
Fenomenalny przepis
witam.
zawsze mi się wydawało, że paprykę ty tylko chwilkę 3-4 minuty, po potem nie będzie zbyt dobra/odejdzie skórka. Co sądzisz?
Czasem trochę odchodzi, ale mi to zupełnie nie przeszkadza. ;)
Pyszny i szybki gulasz z cieciorką – połączenie prostoty, smaku i radości na talerzu!