Coś słodkiego, coś szybkiego i jeszcze w dodatku wygląda trochę jakby było z maku. Lekko wilgotne, zbite ciasto o kolorystyce piekielnej, ale w smaku zbliża się raczej w stronę nieba. Słodkość miła sercu. Na co dzień i od święta. ;-)
Na co?
Na deser lub słodki podwieczorek. Jeśli dość macie ciast z makiem lub chcecie mieć alternatywę na święta, to również polecam. Ja uwielbiam takie dziwolągi. :-)
Czego potrzebujesz?
Potrzebna jest miska, piekarnik wraz z formą do pieczenia (keksówka), papier do pieczenia, młynek lub urządzenie wysokoobrotowe (do mielenia lnu, sezamu i migdałów).
Składniki:
- 1 szklanka migdałów (w całości, niełuskanych),
- 0,5 szklanki sezamu niełuskanego (czarnego),
- 5 dużych łyżek niemielonego lnu złocistego,
- 0,5 szklanki napoju ryżowego z wapniem (niesłodzonego),
- 7 szt. daktyli,
- 4 duże łyżki syropu daktylowego lub klonowego lub innej substancji słodzącej,
- 2-3 małe łyżeczki oleju kokosowego.
Przygotowanie:
Mielimy migdały, sezam i len.
Zmielone migdały, sezam i len umieszczamy w misce. Dodajemy posiekane daktyle, syrop klonowy (lub inny „słodzik”), tłuszcz i 0,5 szklanki napoju ryżowego. Mieszamy tak, aby powstała jednorodna masa.
Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia, który smarujemy tłuszczem. Umieszczamy w niej masę i pieczemy ok. 45 minut w temperaturze 180 stopni.
Sezamowiec jest najlepszy na drugi dzień.
14 odpowiedzi na “Sezamowiec jak makowiec – wegański i bezglutenowy”
Mmmmm wreszcie coś z czarnego sezamu :-) Akurat mam go sporo :-D
Super. :-)
Czym mogę zastąpić czarny sezam. Nie mam tyle, a jest cholernie drogi. :(
Biały też da radę, ale kolor będzie inny. :)
Zaskakujący. Może nie zadowolić amatorów tradycyjnych ciast, ale ma coś w sobie. Właśnie się zastanawiam, czy można zastąpić go jasnym sezamem. Czy myślisz, że uprażony i zmielony zda egzamin?
Z białym nie próbowałam. Ten przepis testowałam na tzw. tradycyjnych zjadaczach chleba (na warsztatach) i wszystkim póki co smakował. Choć nie wszystkie moje przepisy wszystkim smakują. ;) Co do białego sezamu powinien dać radę, choć nigdy z białym nie robiłam tego ciasta.
Czesc Aga, mam takie pytanie: Czy zamisat uzywac mleka sojowego/ ryzowego, moge uzywac mleko migdalowe do Twoich przepisow?
Jasne! Pamiętaj tylko, że ryżowe pełni funkcję słodzidła więc czasem zamiana mleka może sprawić, że potrawa będzie mniej słodka.
Dzień dobry, chciałabym zapytać, czym mogę zastąpić migdały? Mam na nie uczulenie…niestety…
Może jakieś inne orzechy?
Chciałam się upewnić – w tym przepisie migdałów nie obierać ze skórki? Czy trzeba je uprzednio uprażyć? Czy młynek do mielenia kawy poradzi sobie ze zmieleniem migdałów?
Nie prażyć i nie obierać. Mój młynek elektryczny z supermarketu dawał radę.
Moze glupie pytanie. Sezam i len tez zmielony? ;) dzieki za odpowiedz.
Nie ma głupich pytań. :) Tak! Zmielone wszystko. Pozdrawiam.