Sezamowiec jak makowiec – wegański i bezglutenowy

Coś słodkiego, coś szybkiego i jeszcze w dodatku wygląda trochę jakby było z maku. Lekko wilgotne, zbite ciasto o kolorystyce piekielnej, ale w smaku zbliża się raczej w stronę nieba. Słodkość miła sercu. Na co dzień i od święta. ;-)

sezamowiec-makowiec-bez-cukru-weganski-przepis-szybki-i-zdrowy-2

Na co?

Na deser lub słodki podwieczorek. Jeśli dość macie ciast z makiem lub chcecie mieć alternatywę na święta, to również polecam. Ja uwielbiam takie dziwolągi. :-)
sezamowiec-makowiec-bez-cukru-weganski-przepis-szybki-i-zdrowy-3

Czego potrzebujesz?

Potrzebna jest miska, piekarnik wraz z formą do pieczenia (keksówka), papier do pieczenia, młynek lub urządzenie wysokoobrotowe (do mielenia lnu, sezamu i migdałów).
sezamowiec-makowiec-bez-cukru-weganski-przepis-szybki-i-zdrowy-1

Składniki:

  • 1 szklanka migdałów (w całości, niełuskanych),
  • 0,5 szklanki sezamu niełuskanego (czarnego),
  • 5 dużych łyżek niemielonego lnu złocistego,
  • 0,5 szklanki napoju ryżowego z wapniem (niesłodzonego),
  • 7 szt. daktyli,
  • 4 duże łyżki syropu daktylowego lub klonowego lub innej substancji słodzącej,
  • 2-3 małe łyżeczki oleju kokosowego.

sezamowiec-makowiec-bez-cukru-weganski-przepis-szybki-i-zdrowy-4

Przygotowanie:

Mielimy migdały, sezam i len.
Zmielone migdały, sezam i len umieszczamy w misce. Dodajemy posiekane daktyle, syrop klonowy (lub inny „słodzik”), tłuszcz i 0,5 szklanki napoju ryżowego. Mieszamy tak, aby powstała jednorodna masa.
Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia, który smarujemy tłuszczem. Umieszczamy w niej masę i pieczemy ok. 45 minut w temperaturze 180 stopni.
Sezamowiec jest najlepszy na drugi dzień.

 

Aga Kopczyńska

Aga Kopczyńska

Jestem dietetyczką i szkoleniowczynią. Zajmuję się propagowaniem zdrowych nawyków. Znajdziesz tu inspiracje zdrowotne, kulinarne i nie tylko.

Zasubskrybuj kanał YouTube AgaMaSmaka

Wolisz oglądać zamiast czytać?

Zasubskrybuj kanał YouTube

14 odpowiedzi na “Sezamowiec jak makowiec – wegański i bezglutenowy”

Zaskakujący. Może nie zadowolić amatorów tradycyjnych ciast, ale ma coś w sobie. Właśnie się zastanawiam, czy można zastąpić go jasnym sezamem. Czy myślisz, że uprażony i zmielony zda egzamin?

Z białym nie próbowałam. Ten przepis testowałam na tzw. tradycyjnych zjadaczach chleba (na warsztatach) i wszystkim póki co smakował. Choć nie wszystkie moje przepisy wszystkim smakują. ;) Co do białego sezamu powinien dać radę, choć nigdy z białym nie robiłam tego ciasta.

Czesc Aga, mam takie pytanie: Czy zamisat uzywac mleka sojowego/ ryzowego, moge uzywac mleko migdalowe do Twoich przepisow?

Dzień dobry, chciałabym zapytać, czym mogę zastąpić migdały? Mam na nie uczulenie…niestety…

Chciałam się upewnić – w tym przepisie migdałów nie obierać ze skórki? Czy trzeba je uprzednio uprażyć? Czy młynek do mielenia kawy poradzi sobie ze zmieleniem migdałów?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *