Dziś banalnie prosty pomysł na szybki i bardzo wartościowy posiłek. Będzie krótko acz treściwie.
Na co?
Na śniadanie, na kolację lub przystawkę. Najlepiej na chleb. Fasola mung świetnie smakuje. Nawet tym, którzy za strączkami nie przepadają.
Czego potrzebujesz?
Blendera/miksera, garnka do ugotowania fasoli mung.
Składniki:
- 3/4 szklanki suchej fasoli mung,
- 3-4 ząbki czosnku,
- 10 kawałków suszonych pomidorów,
- 1 łyżeczka syropu klonowego lub daktylowego (lub innej substancji słodzącej),
- oliwa z oliwek,
- przyprawy: sól, 2 łyżeczki octu balsamicznego.
Przygotowanie:
Do naczynia wlewamy oliwę z oliwek (kilka łyżek), dodajemy rozdrobniony czosnek, suszone pomidory oraz przyprawy. Wszystko miksujemy.
Gdy powstanie intensywny w smaku „sos” dodajemy do niego uprzednio ugotowaną i ostudzoną fasolę mung.
Jeśli nasz mikser/blender tego wymaga możemy dodać jeszcze odrobinę oliwy lub wody, aby łatwiej się miksowało pastę. Miksujemy na gładką masę.
2 odpowiedzi na “Bezglutenowa pasta do kanapek z fasoli mung”
wszędzie pomidory albo papryka :( a ja kategorycznie nie mogę ich spożywać, czym je zastąpić?
Wszędzie są, bo uwielbiam. Ale jest też trochę przepisów bez. Chociażby:
https://goo.gl/pAup0p
https://goo.gl/A7Bi2O
https://goo.gl/dDQtbq
https://goo.gl/2c9Fa3
Znajdziesz na pewno więcej, ale trzeba przeszukać blog.
Pomidory zawsze radzę zastępować papryką, ale skoro ich nie możesz to polecam jednak szukać przepisów z innymi składnikami. Pozdrawiam i nie łam się. :*