Dziś bardzo szybkie danie obiadowe, ale nie tylko. Sprawdzi się również wspaniale jako zdrowa kolacja. Okazuje się, że również w miesiącach jesienno-zimowych może być kolorowo i wartościowo.
Na co?
Czego potrzebujesz?
Składniki:
- 200 g dzikiego ryżu,
- 2 spore marchewki,
- 2 czerwone papryki,
- 1 bakłażan,
- 4 małe cebule,
- oliwa z oliwek,
- pestki dyni (najlepiej prażone),
- ocet balsamiczny (2 małe łyżeczki),
- zioła i przyprawy: 1 pęczek natki pietruszki, czosnek niedźwiedzi, sól, pieprz, papryka ostra, kurkuma.
Przygotowanie:
Cebule obieramy i kroimy drobno, a następnie dusimy w emulsji składającej się z wody i oliwy z oliwek.
Obieramy marchewki i obieraczką „kroimy” je w paski, wrzucamy do cebuli.
Kroimy paprykę i bakłażana w większą kostkę i po jakichś 10 minutach dorzucamy do cebuli i marchewek.
Dusimy, dolewając w razie potrzeby wodę i ewentualnie odrobinę oliwy z oliwek.
Gdy warzywa zaczną lekko mięknąć dodajemy przyprawy i pestki dyni, a także dwie łyżeczki octu balsamicznego.
Na sam koniec wsypujemy do woku drobno posiekaną natkę pietruszki, ugotowany dziki ryż. Wszystko dokładnie mieszamy.
Podajemy najlepiej z jakimś dodatkiem białkowym, np. tofu, roślinami strączkowymi.