Migdałowiec – szybki, delikatny, rozpływający się w ustach

Dziś szybkie, wilgotne ciacho na bazie zmielonych migdałów. Migdały to główny składnik ciasta – wszystko inne składniki jedynie do towarzystwa. ;-)

weganski-bezglutenowy-bezcukru-migdalowiec-ciasto-3

Na co?

Na podwieczorek, na deser, na leniwy, słodki weekend.

Czego potrzebujesz?

Piekarnika, keksówki, papieru do pieczenia, młynka lub jakiegoś urządzenia wysokoobrotowego, aby zmielić migdały i siemię lniane, miksera/blendera.

weganski-bezglutenowy-bezcukru-migdalowiec-ciasto-1

Składniki:

  • 3 szklanki całych migdałów,
  • 2 płaskie łyżki niezmielonego siemienia lnianego,
  • 1 kopiasta łyżeczka sody,
  • 2 duże banany,
  • 1 kopiasta łyżka oleju kokosowego (w formie stałej),
  • min. 5 łyżek syropu daktylowego lub ewentualnie klonowego (ew. więcej, jeśli lubicie słodkie)*,
  • 0,5 szklanki wybranego napoju roślinnego (ja użyłam ryżowego z wapniem).

weganski-bezglutenowy-bezcukru-migdalowiec-ciasto-6

Przygotowanie:

Suche składniki (zmielone migdały, zmielone siemię, sodę) dokładnie mieszamy. Migdały nie muszą być zmielone bardzo dokładnie.

„Mokre” składniki (banany, olej, syrop, napój roślinny) miksujemy.

Następnie łączymy wszystko razem i dokładnie mieszamy. Masę wylewamy do keksówki, wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy w temperaturze 160 stopni przez ok. 50 minut. Ciasto wyjmujemy i kroimy po całkowitym ostygnięciu.

*Aktualizacja: z syropem daktylowym smakuje jeszcze lepiej. :-)

weganski-bezglutenowy-bezcukru-migdalowiec-ciasto-2

Aga Kopczyńska

Aga Kopczyńska

Jestem dietetyczką i szkoleniowczynią. Zajmuję się propagowaniem zdrowych nawyków. Znajdziesz tu inspiracje zdrowotne, kulinarne i nie tylko.

Zasubskrybuj kanał YouTube AgaMaSmaka

Wolisz oglądać zamiast czytać?

Zasubskrybuj kanał YouTube

13 odpowiedzi na “Migdałowiec – szybki, delikatny, rozpływający się w ustach”

Hania, ja miałam w skórkach, ale niestety dokładnie Ci nie powiem, ile wyszło z tego „mąki”. Próbuj na oko. Masa musi być gęsta, ale musi wylewać się z pojemnika/ miski do foremki. Pozdrawiam!

Moim zdaniem nie. Jednak istoty ludzkie się różnią i pewnym jednostkom, które są bardzo wrażliwe na gorzki smak, może to przeszkadzać. Ja lubię gorycz więc pewnie nie zauważam jej tam, gdzie wyczuwają ją „wrażliwcy”. :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *