Dziś szybkie, wilgotne ciacho na bazie zmielonych migdałów. Migdały to główny składnik ciasta – wszystko inne składniki jedynie do towarzystwa. ;-)
Na co?
Na podwieczorek, na deser, na leniwy, słodki weekend.
Czego potrzebujesz?
Piekarnika, keksówki, papieru do pieczenia, młynka lub jakiegoś urządzenia wysokoobrotowego, aby zmielić migdały i siemię lniane, miksera/blendera.
Składniki:
- 3 szklanki całych migdałów,
- 2 płaskie łyżki niezmielonego siemienia lnianego,
- 1 kopiasta łyżeczka sody,
- 2 duże banany,
- 1 kopiasta łyżka oleju kokosowego (w formie stałej),
- min. 5 łyżek syropu daktylowego lub ewentualnie klonowego (ew. więcej, jeśli lubicie słodkie)*,
- 0,5 szklanki wybranego napoju roślinnego (ja użyłam ryżowego z wapniem).
Przygotowanie:
Suche składniki (zmielone migdały, zmielone siemię, sodę) dokładnie mieszamy. Migdały nie muszą być zmielone bardzo dokładnie.
„Mokre” składniki (banany, olej, syrop, napój roślinny) miksujemy.
Następnie łączymy wszystko razem i dokładnie mieszamy. Masę wylewamy do keksówki, wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w temperaturze 160 stopni przez ok. 50 minut. Ciasto wyjmujemy i kroimy po całkowitym ostygnięciu.
*Aktualizacja: z syropem daktylowym smakuje jeszcze lepiej. :-)
13 odpowiedzi na “Migdałowiec – szybki, delikatny, rozpływający się w ustach”
Aż żałuję, że dzisiaj na zakupach wzięłam migdałów tylko do podjadania, na ciasto niestety nie starczy… :D
Co się odwlecze to … ;)
:D
wyglada pysznie, załuję że nie mam czasu upiec takiego cuda
Maja, nie dziś to jutro! Przepis będzie czekać. :D
A czy migdały w skórkach czy bez? I czy zamiast nich może byc mąka migdałowa? Jak tak to ile?
Hania, ja miałam w skórkach, ale niestety dokładnie Ci nie powiem, ile wyszło z tego „mąki”. Próbuj na oko. Masa musi być gęsta, ale musi wylewać się z pojemnika/ miski do foremki. Pozdrawiam!
Aga, czy skorka na migdalach nie daje gorzkiego posmaku?
Moim zdaniem nie. Jednak istoty ludzkie się różnią i pewnym jednostkom, które są bardzo wrażliwe na gorzki smak, może to przeszkadzać. Ja lubię gorycz więc pewnie nie zauważam jej tam, gdzie wyczuwają ją „wrażliwcy”. :)
czy zamiast syropu klonowego można dodać miodu lub syropu z agawy?
Dadzą radę. :) A teraz to bym tam najlepiej wrzuciła syrop daktylowy. ;)
Dzień dobry!
Czy ciasto wyjdzie w formie biszkoptu na tort?
Pozdrawiam!
Biszkoptu raczej to ciasto nie przypomina, ale spróbuj sobie wcześniej i zobacz, czy Ci będzie pasować. :)