Jak zrobić dobry hummus czyli 10 pomysłów na pastę z ciecierzycy

Niby każdy zna (i lubi?) hummus, ale jak przychodzi co do czego to pytacie, co przy produkcji hummusu dozwolone, a co nie. No więc poczułam się w obowiązku, żeby dokładnie opisać, jak robi się hummus i zaproponować kilka opcji smakowych.

Przy okazji muszę nadmienić jednak, że już w Internetach nie raz byłam poprawiana (i ganiona) za to, że mój wytwór to np. nie hummus tylko pasta z ciecierzycy. Niech i tak będzie. A jeśli nie przepadasz za ciecierzycą to zerknij koniecznie na inne zdrowe pasty do kanapek.

dobry-hummus

Oryginalny hummus a pasta z ciecierzycy Agi

Oryginalny hummus to miks ciecierzycy, czosnku, tahini (pasta z ziaren sezamu), soku z cytryny, wody, oliwy, ew. przypraw. Na Bliskim Wschodzie funkcjonuje wiele odmian hummusu, a u mnie w kuchni jeszcze więcej. Dlaczego? Dlatego, że pasta z ciecierzycy to bardzo szybki pomysł na śniadanie, na kolację czy też na zdrową imprezową przekąskę. Pod warunkiem oczywiście, że mamy ugotowaną ciecierzycę, a ja mam (prawie zawsze), bo zwykle gotuję od razu pół kg, porcjuję i mrożę. Jak mnie nachodzi ochota, to wieczorem wyjmuję z zamrażalnika, a rano blenduję z czymkolwiek sobie wymyślę lub z tym, co akurat zalega w lodówce i domaga się zużycia. Recykling kuchenny. ;-)

Bazowe składniki oczywiście zwykle są obecne (a więc ciecierzyca, sezam/tahina, sok z cytryny, oliwa) tylko nie zachowuję zalecanych proporcji i dodaję, co mi przyjdzie do głowy, więc czasem wychodzi mi faktycznie bardziej pasta z ciecierzycy niż hummus.

Ciebie również zachęcam do takich prób i testowania smaków, gdyż z doświadczenia wiem, że nie każdy od razu lubi tradycyjny hummus.

Jeśli ktoś ma potrzebę, to warto dodać trochę ulubionych ziół i przypraw. Ja miałam jakiś czas temu fazę na zieloną czubrycę. Teraz wszystko jest doprawiane czerwoną czubrycą. Kiedyś wszystkie hummusy były majerankowe, kuminowe i tymiankowe. Ten typ tak ma. Trudno, będę się smażyć w kulinarnym piekle za profanację hummusu.

[Sprawdź, gdzie kupić pastę tahini]

jak-zrobic-domowy-hummus-prosty-przepis-2

Dlaczego ciecierzyca powinna zagościć w naszej kuchni?

Ciecierzyca to bardzo dobre źródło białka, błonnika, składników mineralnych. Jest zwykle lubiana przez dzieci i można z niej wyczarować naprawdę najróżniejsze potrawy. Od gulaszów i zup (zerknij na gulasz z ciecierzycą), przez sałatki, po pasty i kotlety. W przypadku dwóch ostatnich typów dań polecam ją szczególnie, bo strączki w formie zmiksowanej są łatwiej strawne. Tu znajdziesz jeszcze inne przepisy z ciecierzycą.

[Sprawdź, gdzie kupić ciecierzycę]

Oto moich 10 pomysłów na hummus i pasty z ciecierzycy

Kiedy zaczniesz regularnie przygotowywać hummus, z pewnością stworzysz jego własne wariacje.

Zależy Ci na wprowadzeniu zmian w Twoim stylu życia i żywienia? Koniecznie zerknij na moje e-booki.

jak-zrobic-domowy-hummus-z-pieczonym-batatem

1. Hummus z pieczonym batatem

Składniki:

  • 240 g ciecierzycy ugotowanej,
  • 1 malutki batat (mój ważył 140 g),
  • kilka łyżek tahini czyli pasty sezamowej lub kilka łyżek sezamu (od biedy gomasio też da radę, choć wtedy „hummus” będzie mniej sezamowy i gomasio dałabym max 2 łyżki),
  • 40 g oliwy,
  • 40 g wody,
  • 1 ząbek czosnku,
  • sok z połowy cytryny,
  • opcjonalnie: odrobina słodyczy w formie np. syropu klonowego lub daktylowego.

jak-zrobic-domowy-hummus-z-pieczonym-batatem-2

Batata upiec w temp. 180 stopni przez ok. 30 minut. Ostudzić. Zblendować wszystkie składniki. Jeśli używasz sezamu zamiast tahini to wcześniej zmiel go na pastę np. z oliwą. Proporcje regulować samodzielnie – według uznania. Jeśli chcemy ograniczyć ilość tłuszczu w naszej diecie, to warto użyć mniej oliwy, a więcej wody.

2. Hummus z pieczoną marchewką

Składniki:

  • 240 g ciecierzycy ugotowanej,
  • 3 marchewki (moje razem ważyły 210 g),
  • kilka łyżek tahini czyli pasty sezamowej lub kilka łyżek sezamu (od biedy gomasio też da radę choć wtedy „hummus” będzie mniej sezamowy i gomasio dałabym max 2 łyżki),
  • 40 g oliwy,
  • 40 g wody,
  • 1 ząbek czosnku,
  • sok z połowy cytryny,
  • opcjonalnie: odrobina słodyczy w formie np. syropu klonowego lub daktylowego.

jak-zrobic-domowy-hummus-z-pieczona-marchewka-2

Marchewki upiec w temp. 180 stopni przez ok. 30 minut. Ostudzić. Zblendować wszystkie składniki. Jeśli używasz sezamu zamiast tahini, to wcześniej zmiel go na pastę np. z oliwą. Proporcje regulować samodzielnie – według uznania. Jeśli chcemy ograniczyć ilość tłuszczu w naszej diecie to warto użyć mniej oliwy, a więcej wody.

3. Hummus z pieczoną papryką zieloną

Składniki:

  • 240 g ciecierzycy ugotowanej,
  • 2 zielone papryki (moje ważyły razem 310 g),
  • garść zielonej pietruszki (u mnie 20 g),
  • kilka łyżek tahini czyli pasty sezamowej lub kilka łyżek sezamu (od biedy gomasio też da radę choć wtedy „hummus” będzie mniej sezamowy i gomasio dałabym max 2 łyżki),
  • 40 g oliwy,
  • 40 g wody,
  • 1 ząbek czosnku,
  • sok z połowy cytryny,
  • opcjonalnie: odrobina słodyczy w formie np. syropu klonowego lub daktylowego.

jak-zrobic-domowy-hummus-z-pieczona-papryka-pietruszka

Paprykę upiec w temp. 180 stopni przez ok. 30 minut. Ostudzić. Zblendować wszystkie składniki. Jeśli używasz sezamu zamiast tahini to wcześniej zmiel go na pastę np. z oliwą. Proporcje regulować samodzielnie – według uznania. Jeśli chcemy ograniczyć ilość tłuszczu w naszej diecie, to warto użyć mniej oliwy, a więcej wody.

4. Hummus z pieczoną papryką czerwoną

Taki hummus można zrobić podobnie do powyższego tylko zamienić kolor papryki i np. zrezygnować z pietruszki. Kiedyś przepadałam za hummusem z dodatkiem ziół. Tu znajdziesz przepis na ziołowy hummus z czerwoną papryką.

hummus-z-papryka-prosty-przepis-zdrowy-bez-glutenu-3

5. Hummus z pietruszką

Uwielbiam pietruszkę i bardzo cenię sobie jej działanie zdrowotne, gdyż muszę uważać na swoją skłonność do anemii. Jeśli i Ty za nią przepadasz i dbasz o poziom żelaza oraz witaminy C w diecie, to koniecznie spróbuj pietruszkowego hummusu.

pietruszkowy-hummus-szybki-i-zdrowy-6

6. Hummus z burakiem

Hummus z burakiem to również bardzo ważna odsłona hummusu. Jest wyborna!

hummus-z-burakiem-przepis-zdrowy-bez-glutenu-1

7. Hummus z rzodkiewką

Hummus z rzodkiewką to moje wiosenno-letnie wariactwo, do którego bardzo zachęcam wszystkich lubiących takie sezonowe modyfikacje.

hummus-z-rzodkiewka-prosty-przepis-1

8. Hummus z pieczoną cebulą

Kolejna propozycja kolorystycznie do złudzenia przypominająca hummus klasyczny. Jednak w smaku pikantna i intensywna.

Składniki:

  • 240 g ciecierzycy ugotowanej,
  • 3 cebule (moje ważyły razem 300 g),
  • kilka łyżek tahini czyli pasty sezamowej lub kilka łyżek sezamu (od biedy gomasio też da radę choć wtedy „hummus” będzie mniej sezamowy i gomasio dałabym max 2 łyżki),
  • 40 g oliwy,
  • 40 g wody,
  • 1 ząbek czosnku,
  • sok z połowy cytryny,
  • opcjonalnie: odrobina słodyczy w formie np. syropu klonowego lub daktylowego.

jak-zrobic-domowy-hummus-z-pieczona-cebula-2

Cebule upiec w temp. 180 stopni przez ok. 30 minut. Ostudzić. Zblendować wszystkie składniki. Jeśli używasz sezamu zamiast tahini, to wcześniej zmiel go na pastę np. z oliwą. Proporcje regulować samodzielnie – według uznania. Jeśli chcemy ograniczyć ilość tłuszczu w naszej diecie, to warto użyć mniej oliwy, a więcej wody.

9. Hummus ze szpinakiem

Tak! Rośliny zielono-listne to również świetne towarzystwo dla ciecierzycy! Hummus ze szpinakiem czy jarmużem to naprawdę świetna sprawa.

hummus-z-chlorofilem-zdrowy-chlorella-przepis-szybki-9

10. Hummus bez ciecierzycy ;-)

Wszystko ładnie pięknie, ale czasem jest tak, że chce nam się czegoś takiego jak hummus, a ciecierzycy na stanie brak. Takie „hummusy” można robić też z innych roślin strączkowych: fasoli, bobu czy chociażby… soczewicy. Oto moja wariacja czyli hummus z soczewicy.

hummusowa-pasta-z-soczewicy-zdrowa-weganska-bezglutenowa-4

Zachęcam Cię bardzo, ale to bardzo do eksperymentów z ciecierzycą i dodatkami. Modyfikuj ilość sezamu/tahiny oraz oliwy tak, aby Ci smakowało i służyło.

Dodawaj ulubione zioła i doprawiaj tak, aby było pysznie. I pamiętaj! Nie wyrzucaj resztek warzyw tylko zwyczajnie wkręć je w hummus. I siebie też wkręć w robienie hummusu, bo warto!

Wiem, że wiele osób kupuje gotowy hummus. Ja jeszcze co prawda nie spotkałam takiego gotowca, który by mnie urzekł swoim hummusowym wdziękiem, ale być może takie miłe zaskoczenie jeszcze przede mną. ;-)

[Sprawdź, gdzie kupić hummus]

A jeśli szukasz więcej inspiracji to przeczytaj, jak powinna wyglądać zdrowa kolacja.

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, koniecznie zerknij również na:

 

Aga Kopczyńska

Aga Kopczyńska

Jestem dietetyczką i szkoleniowczynią. Zajmuję się propagowaniem zdrowych nawyków. Znajdziesz tu inspiracje zdrowotne, kulinarne i nie tylko.

Zasubskrybuj kanał YouTube AgaMaSmaka

Wolisz oglądać zamiast czytać?

Zasubskrybuj kanał YouTube

40 odpowiedzi na “Jak zrobić dobry hummus czyli 10 pomysłów na pastę z ciecierzycy”

Uwielbiam to, że wystarczy znać podstawowy przepis na hummus i już można wymyślić inne wariacje na jego temat. :D Ciekawi mnie czy mrożona cieciorka nie traci wartości? Zawsze się obawiałam ją mrozić i hummus miałam planować z wyprzedzeniem. :/

Agnieszka, mrożenie to akurat najlepsza opcja jeśli chodzi o dłuższe przechowywanie. Najmniej strat. Jeśli nie mrożenie to… yyyy puszki? Ok, czasem zdarzy się każdemu, ale jednak lepiej ugotować samodzielnie. :) Pozdrawiam

zamiast mrożenia można spróbować pakowania próżniowego. Jest kilka opcji: w torebkach, pojemnikach (plastik, szkło), trwałość jak w puszkach, a miejsce w zamrażarce czasem bezcenne ;)

Ja aktualnie szaleje za hummusem z pomidorami i wędzoną papryką <3 Ale potrzebuje odmiany, dzięki za inspiracje :)

Prawdę powiedziawszy-przepisy do,, bani”.Mam mało czasu.Ostatnio jadłam humus-był pyszny.Otworzyłam tę stronkę i co??Cóż to jest gomasio???Jaka użyteczność tych przepisów -żadna.Nie zaśmiecajmy internetu,używajmy poprawnego języka.Pozdrawiam

A ja mam taką zasadę, że jak nie znam słowa to je sprawdzam. To, że czegoś nie znasz i nie próbowałaś świadczy tylko o tym, że… tego nie znasz i nie próbowałaś. Na pewno nie o tym, że coś jest „do bani” ;)

Jaka podła i wredna prowokacja , wstydzę sie za takie osoby !!!! Dziewczyna daje swoją darmowa prace i doświadczenie a tutaj taki post? Wstyd po prostu wstyd. a dla mnie to jest zwykle chamstwo, wulgarne chamstwo . Prosze autorkę bloga aby nie myślała, ze wiele jest takich osób jak ta Elżbieta.

Jeśli nie interesuje Ciebie ten blog to go nie czytaj, nie ma przymusu. Nie krytykuj bo to mało eleganckie. Jaka Twoja ikona , taka ty

Zgadzam się, ludzie do internetu dają takie nazwy że zamiast sprawdzić coś na szybko do jedzenia to trzeba szukać po encyklopediach co z czego i do czego. Taka prawda i nie widzę powodu do obrażania się. Więcej dystansu do siebie.

A może by tak zauważyć taką opcję, jak hummus dla osób uczulonych na sezam?
Ja i tak robię sobie po swojemu, ale szkoda, że jakoś nie zauważa się, że można być jednocześnie jaroszką i alergiczką, że – krótko mówiąc – nie wszyscy ludzie są zdrowi.

Można też zapytać w komentarzu: „Czym zastąpić sezam, jeśli ktoś jest uczulony?”. ;) Chętnie odpowiem. Np. tak:

Sezam można pominąć, zastąpić prażonym słonecznikiem, makiem czy czymkolwiek, czym chcemy wzbogacić pastę kanapkową.

Jednocześnie można być wszystkim: jaroszką, alergiczką, mieć alergię na mleko, jaja, gluten, najróżniejsze owoce, soję i…. listę można rozbudowywać w nieskończoność. Tyle, że moją ambicją nie jest tworzenie przepisów, które nadadzą się dla wszystkich, bo to nie możliwe. Wystarczy już, że nie ma tu glutenu, nabiału, jaj i mięsa. Za to zawsze chętnie odpowiadam, jak ktoś mnie zapyta o zamienniki. ;)

Pytanie o hummus z cebulą od początkującej kucharki: nigdy nie piekłam cebuli, robi się to w całości, czy w kawałkach? trzeba najpierw podsmażyć czy podgotować? i potem do blendera w całości czy w kawałkach?

Dodanie melasy do humusu z pietruszką to katastrofa!!z pięknego zielonego humusu zrobiła się brązowa bura masa…..jakże żal….

Hummus z czerwoną papryką- pychota. Poleciłam koleżance, a ona poleca dalej, tak jej posmakował.
Przepisy inspirują do innych prób, ja dziś zrobiłam z grilowaną cukinią.
Dobra robota :)

Spróbuj hummus z zielonego groszku (może być taki z puszki), robi się go jak klasyczny hummus z ciecierzycy, ale po prostu używa się groszku, dodaje się trochę zalewy dla konsystencji i można zblendować go razem z odrobiną ostrej papryki, żeby podkręcić smak. Pycha :)

A istnieje coś takiego jak sezam bez goryczki? Ja kupiłem Tahini z sezamu łuskanego, prażonego i ma goryczkę. Kiedyś próbowałem sam sezam łuskany przed prażeniem i chyba też miał goryczkę (ale pewności nie mam, bo to dawno było). Do humusu daję mało tahini by humus nie był zbyt gorzki a tylko był lekki posmak sezamu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *