Bo jak jest okazja to trzeba szaleć. Oczywiście bez cukru i bez tłuszczu dodanego. Za to z naturalną słodyczą i zdrowymi tłuszczami. Wystarczy jeden kawałeczek tego cuda, a naprawdę można się najeść. Pysznie, zdrowo, sycąco. W sam raz na urodziny…
Na co?
Na pyszny poczęstunek.
Czego potrzebujesz?
Lodówki, zamrażalnika, tortownicy (moja o średnicy: 24 cm), papieru do pieczenia, blendera lub innego urządzenia wysokoobrotowego, ew. młynka do kawy.
Składniki:
spód:
- 2 szklanki migdałów (310 g),
- 1 szklanka suszonych daktyli bez pestek (170 g),
krem:
- 450 g orzechów nerkowca,
- 0,5 szklanki wiórków kokosowych (50 g),
- 0,3 l napoju sojowego niesłodzonego,
- 2 łyżeczki chlorelli (ja użyłam od Purella Food),
- szczypta wanilii,
- szczypta soli,
- 2 garście świeżych liści mięty pieprzowej (moja pochodzi w własnej uprawy, a kupna w zależności od rodzaju może być mniej intensywna),
- 2 łyżki syropu klonowego,
- 1-2 kostki dobrej jakości gorzkiej czekolady (ja użyłam takiej słodzonej stewią).
Przygotowanie:
Nerkowce namoczyć (najlepiej przez kilka godzin – jeśli masz mocny sprzęt to można skrócić czas moczenia).
Daktyle zalać gorącą wodą i poczekać aż zmiękną. Odcedzić.
Migdały zmielić na mąkę, połączyć z daktylami. Najlepiej razem zblendować.
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć na nim masę migdałowo-daktylową. Ugnieść porządnie. Brzegi można wyrównać małą łyżeczką.
Tortownicę włożyć do zamrażalnika na ok. 45 minut.
Nerkowce, mleko sojowe, wiórki kokosowe, miętę, chlorellę, sól, wanilię i syrop klonowy zblendować dokładnie na gładką, jednolitą, kremową masę.
Po 45 minutach tortownicę wyjąć z zamrażalnika.
Krem wyłożyć na spód i ponownie włożyć tortownicę do zamrażalnika na jakieś 20 minut.
Po 20 minutach można ciacho przełożyć do lodówki i należy je już tam przechowywać.
Zetrzeć czekoladę na tarce i posypać na warstwę kremu.
Podawać schłodzone. Smacznego!
Wpis powstał we współpracy z Purella Food.
11 odpowiedzi na “Zdrowe ciasto bez pieczenia na… urodziny”
ech… wszystko fajnie, bardzo lubię Twoją kuchnię i przepisy, tylko że mam dziecko, które nie może jeść orzechów, strączków, kakao… produktów wysokobiałkowych krótko temat ujmując :-/ ciężko to wszystko zebrać, ale jakoś sobie radzimy… od prawie ośmiu lat :) Twoje przepisy są fajną inspiracją i trochę pomagają ogarnąć tę naszą kuchnię, dzięki :)
Anna przy tak wielu ograniczeniach wybrałabym się do sprawdzonego dietetyka. Współczuję tak wielu ograniczeń i podziwiam szczerze. Uściski
jesteśmy pod opieką poradni metabolicznej, ale czasem ciężko „coś” wymyślić, szczególnie na osłodę :) pozdrawiam ciepło
To super, że Was ktoś prowadzi. Wierzę, że ciężko. Pozdrowienia i przesyłam duuużo słodyczy :)
Witam,
Bardzo ciekawy przepis, jednak moje dziecko nieznośni kokosa, wyczuje go wszędzie…
Czym moge zastąpić wiórki?
Dzien dobry. Super przepis. Czy mleko sojowe można zastąpić napojem z konopii bez cukru ? :) pozdrawiam
Można :)
Przepis raw, ale mleko sojowe jest UHT, wiec troche to nie pasuje ?
Można zamienić na napój roślinny przygotowany samodzielnie, jeśli ktoś chce mieć 100% „raw”.
A czym można ściąć „ciasto”, bo niestety nie mam takiego dużego zamrażalnika
Może rozwiązaniem będzie dłuższe pozostawienie w lodówce? Np. na noc?