Zdrowe ciasto bez pieczenia na… urodziny

Bo jak jest okazja to trzeba szaleć. Oczywiście bez cukru i bez tłuszczu dodanego. Za to z naturalną słodyczą i zdrowymi tłuszczami. Wystarczy jeden kawałeczek tego cuda, a naprawdę można się najeść. Pysznie, zdrowo, sycąco. W sam raz na urodziny…

zdrowe-ciasto-urodzinowe-prosty-przepis-2-2

Na co?

Na pyszny poczęstunek.

zdrowe-ciasto-urodzinowe-prosty-przepis-7

Czego potrzebujesz?

Lodówki, zamrażalnika, tortownicy (moja o średnicy: 24 cm), papieru do pieczenia, blendera lub innego urządzenia wysokoobrotowego, ew. młynka do kawy.

zdrowe-ciasto-urodzinowe-prosty-przepis-5

Składniki:

spód:

  • 2 szklanki migdałów (310 g),
  • 1 szklanka suszonych daktyli bez pestek (170 g),

krem:

  • 450 g orzechów nerkowca,
  • 0,5 szklanki wiórków kokosowych (50 g),
  • 0,3 l napoju sojowego niesłodzonego,
  • 2 łyżeczki chlorelli (ja użyłam od Purella Food),
  • szczypta wanilii,
  • szczypta soli,
  • 2 garście świeżych liści mięty pieprzowej (moja pochodzi w własnej uprawy, a kupna w zależności od rodzaju może być mniej intensywna),
  • 2 łyżki syropu klonowego,
  • 1-2 kostki dobrej jakości gorzkiej czekolady (ja użyłam takiej słodzonej stewią).

zdrowe-ciasto-urodzinowe-prosty-przepis-15

Przygotowanie:

Nerkowce namoczyć (najlepiej przez kilka godzin – jeśli masz mocny sprzęt to można skrócić czas moczenia).

Daktyle zalać gorącą wodą i poczekać aż zmiękną. Odcedzić.

Migdały zmielić na mąkę, połączyć z daktylami. Najlepiej razem zblendować.

Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć na nim masę migdałowo-daktylową. Ugnieść porządnie. Brzegi można wyrównać małą łyżeczką.

Tortownicę włożyć do zamrażalnika na ok. 45 minut.

Nerkowce, mleko sojowe, wiórki kokosowe, miętę, chlorellę, sól, wanilię i syrop klonowy zblendować dokładnie na gładką, jednolitą, kremową masę.

zdrowe-ciasto-urodzinowe-prosty-przepis-2

Po 45 minutach tortownicę wyjąć z zamrażalnika.

Krem wyłożyć na spód i ponownie włożyć tortownicę do zamrażalnika na jakieś 20 minut.

Po 20 minutach można ciacho przełożyć do lodówki i należy je już tam przechowywać.

Zetrzeć czekoladę na tarce i posypać na warstwę kremu.

Podawać schłodzone. Smacznego!

zdrowe-ciasto-urodzinowe-prosty-przepis-7-2

Wpis powstał we współpracy z Purella Food.
Aga Kopczyńska

Aga Kopczyńska

Jestem dietetyczką i szkoleniowczynią. Zajmuję się propagowaniem zdrowych nawyków. Znajdziesz tu inspiracje zdrowotne, kulinarne i nie tylko.

Zasubskrybuj kanał YouTube AgaMaSmaka

Wolisz oglądać zamiast czytać?

Zasubskrybuj kanał YouTube

11 odpowiedzi na “Zdrowe ciasto bez pieczenia na… urodziny”

ech… wszystko fajnie, bardzo lubię Twoją kuchnię i przepisy, tylko że mam dziecko, które nie może jeść orzechów, strączków, kakao… produktów wysokobiałkowych krótko temat ujmując :-/ ciężko to wszystko zebrać, ale jakoś sobie radzimy… od prawie ośmiu lat :) Twoje przepisy są fajną inspiracją i trochę pomagają ogarnąć tę naszą kuchnię, dzięki :)

jesteśmy pod opieką poradni metabolicznej, ale czasem ciężko „coś” wymyślić, szczególnie na osłodę :) pozdrawiam ciepło

Witam,
Bardzo ciekawy przepis, jednak moje dziecko nieznośni kokosa, wyczuje go wszędzie…
Czym moge zastąpić wiórki?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *