Zapiekany makaron z soczewicy z jarmużem i pieczarkami

Lubisz makaron? Jesteś na diecie  wegańskiej lub/i bezglutenowej? Makarony z roślin strączkowych to świetne źródło białka, błonnika, ale i składników mineralnych. Przygotuj takie proste danie i ciesz się jego smakiem i wartościami odżywczymi.

zapiekany makaron pyszne danie wegańskie i bezglutenowe

Jakiś czas temu powstał wpis o tym, jak oszczędzać czas w kuchni. W artykule przedstawiłam moje sprawdzone rozwiązania, które pozwalają mi jeść szybko i zdrowo. Pomagają mi w tym nie tylko funkcjonale i żaroodporne naczynia i pojemniki na żywność Pyrex®. Na co dzień staram się też wybierać produkty, które wymagają ode mnie minimum obróbki.

Kilka lat temu pojawiły się na rynku makarony z roślin strączkowych. To znakomity produkt dla każdego wegusa, bo krótko się je gotuje (w przeciwieństwie do roślin strączkowych). Moim zdaniem wszystkożercy również powinni je włączyć do diety, bo to świetne źródło białka, ale i węglowodanów. Można dostać je już w większości supermarketów. O sklepach ze zdrową żywnością nie wspominając. Moimi faworytami są makaron z ciecierzycy i z soczewicy. Ten drugi ma charakterystyczny smak – myślę, że bliżej mu do makaronu razowego niż zwykłego pszennego, o ile w ogóle dobrze pamiętam smak tego ostatniego.

zapiekany makaron z warzywami w szklanym pojemniku na żywność Cook & Freeze Pyrex
Na zdjęciu pojemnik Cook & Freeze marki Pyrex® – do wygrania w konkursie na moim blogu jeszcze do 20.11.2019

Dziś zatem danie z udziałem tego makaronu. Przygotowałam je w piekarniku, w dużym szklanym pojemniku na żywność Cook & Freeze o pojemności 2.6 l i wymiarach 25 x 19 cm. Możesz w nim przechowywać jedzenie w warunkach chłodniczych, a także odgrzewać w piekarniku czy kuchence mikrofalowej. Bardzo praktyczny produkt! Jeśli chcesz go wygrać w konkursie na moim blogu, koniecznie odwiedź przepis konkursowy oraz zapoznaj się z regulaminem. A oto receptura na ten świetny makaron!

Zapiekany makaron z soczewicy z jarmużem i pieczarkami

Zapiekany makaron – składniki:

  • 1 opakowanie makaronu z soczewicy (250 g),
  • 1 duża cebula,
  • 4 łyżki oliwy + niewielka ilość do wysmarowania naczynia żaroodpornego,
  • ok. 13 szt. niewielkich pieczarek,
  • 3 nieduże pomidory,
  • kilka porządnych garści jarmużu,
  • 1 szklanka napoju sojowego z wapniem bez dodatku cukru,
  • 2 łyżki płatków drożdżowych,
  • 2 łyżki mąki z ciecierzycy,
  • niewielka ilość mąki kukurydzianej do obsypania naczynia żaroodpornego,
  • zioła i przyprawy: po 1 łyżeczce ziół prowansalskich i bazylii, pieprz cayenne (ilość wedle uznania), sól do smaku.

bezglutenowy makaron z piekarnika z jarmużem i pieczarkami

Zapiekany makaron – przygotowanie:

Ugotuj makaron z soczewicy al dente. Ostudź go pod bieżącą zimną wodą. Bardzo ważne, aby był lekko twardawy.

Cebulę obierz, pokrój i podsmaż na oliwie z oliwek. Dorzuć do niej pokrojone pieczarki, szczyptę soli, wymieszaj. Umyj i pokrój pomidory i dorzuć je (razem z przyprawami) do pieczarek i cebuli. Wymieszaj i pozostaw na ogniu.

Pozbądź się twardych łodyg jarmużu i rozdrobnij go (w robocie kuchennym lub drobno pokrój). Dorzuć do warzyw na patelni i wymieszaj.

zapiekanka makaronowa z jarmużem dieta wegańska dieta bezglutenowa

Mąkę z ciecierzycy i płatki drożdżowe wymieszaj ubijaczką z napojem sojowym i wlej wszystko na patelnię. Pozostaw przez chwilę na ogniu dokładnie mieszając.

Brytfankę lub inne naczynie żaroodporne wysmaruj tłuszczem, posyp jej wnętrze niewielką ilością mąki kukurydzianej. Nałóż do niej makaron, a następnie zawartość patelni i piecz w temperaturze 190 stopni (góra – dół) przez 20-25 minut. Przed podaniem wszystko wymieszaj.

Z podanych ilości składników otrzymasz porcję dla 2-3 osób.

wegański makaron zapiekany w naczyniu żaroodpornym

Wpis powstał we współpracy z marką Pyrex®. Produkty te możesz zamówić w internetowym sklepie Dajar.pl. Odwiedź też Fanpage sklepu.

Pojemniki szklane do przechowywania żywności i mrożenia Cook & Freeze

Pyrex® is a trademark of Corning Incorporated used under license by International Cookware.
Aga Kopczyńska

Aga Kopczyńska

Jestem dietetyczką i szkoleniowczynią. Zajmuję się propagowaniem zdrowych nawyków. Znajdziesz tu inspiracje zdrowotne, kulinarne i nie tylko.

Zasubskrybuj kanał YouTube AgaMaSmaka

Wolisz oglądać zamiast czytać?

Zasubskrybuj kanał YouTube

2 odpowiedzi na “Zapiekany makaron z soczewicy z jarmużem i pieczarkami”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *