Lubisz makaron? Jesteś na diecie wegańskiej lub/i bezglutenowej? Makarony z roślin strączkowych to świetne źródło białka, błonnika, ale i składników mineralnych. Przygotuj takie proste danie i ciesz się jego smakiem i wartościami odżywczymi.
Jakiś czas temu powstał wpis o tym, jak oszczędzać czas w kuchni. W artykule przedstawiłam moje sprawdzone rozwiązania, które pozwalają mi jeść szybko i zdrowo. Pomagają mi w tym nie tylko funkcjonale i żaroodporne naczynia i pojemniki na żywność Pyrex®. Na co dzień staram się też wybierać produkty, które wymagają ode mnie minimum obróbki.
Kilka lat temu pojawiły się na rynku makarony z roślin strączkowych. To znakomity produkt dla każdego wegusa, bo krótko się je gotuje (w przeciwieństwie do roślin strączkowych). Moim zdaniem wszystkożercy również powinni je włączyć do diety, bo to świetne źródło białka, ale i węglowodanów. Można dostać je już w większości supermarketów. O sklepach ze zdrową żywnością nie wspominając. Moimi faworytami są makaron z ciecierzycy i z soczewicy. Ten drugi ma charakterystyczny smak – myślę, że bliżej mu do makaronu razowego niż zwykłego pszennego, o ile w ogóle dobrze pamiętam smak tego ostatniego.
Dziś zatem danie z udziałem tego makaronu. Przygotowałam je w piekarniku, w dużym szklanym pojemniku na żywność Cook & Freeze o pojemności 2.6 l i wymiarach 25 x 19 cm. Możesz w nim przechowywać jedzenie w warunkach chłodniczych, a także odgrzewać w piekarniku czy kuchence mikrofalowej. Bardzo praktyczny produkt! Jeśli chcesz go wygrać w konkursie na moim blogu, koniecznie odwiedź przepis konkursowy oraz zapoznaj się z regulaminem. A oto receptura na ten świetny makaron!
Zapiekany makaron – składniki:
- 1 opakowanie makaronu z soczewicy (250 g),
- 1 duża cebula,
- 4 łyżki oliwy + niewielka ilość do wysmarowania naczynia żaroodpornego,
- ok. 13 szt. niewielkich pieczarek,
- 3 nieduże pomidory,
- kilka porządnych garści jarmużu,
- 1 szklanka napoju sojowego z wapniem bez dodatku cukru,
- 2 łyżki płatków drożdżowych,
- 2 łyżki mąki z ciecierzycy,
- niewielka ilość mąki kukurydzianej do obsypania naczynia żaroodpornego,
- zioła i przyprawy: po 1 łyżeczce ziół prowansalskich i bazylii, pieprz cayenne (ilość wedle uznania), sól do smaku.
Zapiekany makaron – przygotowanie:
Ugotuj makaron z soczewicy al dente. Ostudź go pod bieżącą zimną wodą. Bardzo ważne, aby był lekko twardawy.
Cebulę obierz, pokrój i podsmaż na oliwie z oliwek. Dorzuć do niej pokrojone pieczarki, szczyptę soli, wymieszaj. Umyj i pokrój pomidory i dorzuć je (razem z przyprawami) do pieczarek i cebuli. Wymieszaj i pozostaw na ogniu.
Pozbądź się twardych łodyg jarmużu i rozdrobnij go (w robocie kuchennym lub drobno pokrój). Dorzuć do warzyw na patelni i wymieszaj.
Mąkę z ciecierzycy i płatki drożdżowe wymieszaj ubijaczką z napojem sojowym i wlej wszystko na patelnię. Pozostaw przez chwilę na ogniu dokładnie mieszając.
Brytfankę lub inne naczynie żaroodporne wysmaruj tłuszczem, posyp jej wnętrze niewielką ilością mąki kukurydzianej. Nałóż do niej makaron, a następnie zawartość patelni i piecz w temperaturze 190 stopni (góra – dół) przez 20-25 minut. Przed podaniem wszystko wymieszaj.
Z podanych ilości składników otrzymasz porcję dla 2-3 osób.
Wpis powstał we współpracy z marką Pyrex®. Produkty te możesz zamówić w internetowym sklepie Dajar.pl. Odwiedź też Fanpage sklepu.
Pyrex® is a trademark of Corning Incorporated used under license by International Cookware.
2 odpowiedzi na “Zapiekany makaron z soczewicy z jarmużem i pieczarkami”
trzeba wypróbować: )
Super przepis, na pewno go sprawdzę. :-)