10 pomysłów na zdrowe desery bez cukru

Zachęcam do ostrożnego obchodzenia się ze słodkościami. Nawet te zdrowsze, pozbawione cukru, podnoszą zwykle w naszej krwi poziom glukozy. Ważny jest dlatego ich skład: ogólna wartość odżywcza, ale także chociażby zawartość błonnika. Jeśli poszukujesz pomysłów na zdrowe desery bez cukru, to koniecznie zerknij na moje propozycje. Postarałam się dobrać je tak, aby był błonnik i istotne dla naszego funkcjonowania składniki odżywcze.

10-pomyslow-na-zdrowe-desery-bez-cukru-przepisy

U mnie w domu bardzo rzadko desery podaje się po posiłku. Jeśli przygotowuję coś słodkiego to jemy to w ramach jednego z posiłków (np. drugiego śniadania lub podwieczorku). Nie zdarza się to jednak bardzo często.

Wiem natomiast, że wiele osób chce wyczarować coś do świątecznego, uroczystego lub po prostu rodzinnego – weekendowego obiadu. Na takie okazje sprawdzą się (i odpowiednio zaprezentują) na pewno poniższe zdrowe i pyszne desery (są wegańskie i bezglutenowe).

Jeśli natomiast masz problem z jedzeniem zbyt dużych ilości słodyczy, polecam Ci szczególnie zadbanie o prawidłowe bilansowanie dań. Często wprowadzenie regularnych, zdrowych posiłków zmniejsza apetyt na słodycze i podjadanie.

Wiele użytecznych rad na temat zmiany nawyków znajdziesz w moich e-bookach.

1. Makowe ciasteczka do poobiedniej kawy

Te ciasteczka oczarują każdego amatora słodkości. Znajdziesz w nich wartościowe składniki takie jak: kasza jaglana, mak czy słonecznik. Do tego nutka cynamonu i zdrowe ciastka gotowe.

makowe-jaglanki-przepis-zdrowy-szybki-5

2. Placek z kaszy gryczanej

Placek gryczany z owocami to chyba moje ulubione ciacho: zarówno pod kątem jego wartości odżywczych jak i prostoty przygotowania. Po prostu go uwielbiam.

Jeśli miałabym kogoś zachęcić do przygotowania tylko jednego przepisu z mojego bloga, to byłoby nim właśnie to ciasto gryczane.

owocowy-placek-z-kaszy-gryczanej-weganski-prosty-przepis-2-2

3. Fasolowe praliny

Fasolowe praliny to bardzo proste w przygotowaniu zdrowe słodkości. Potrzebujesz zaledwie kilku składników, aby wyczarować to cudo.

Obtoczone w wiórkach kokosowych i schłodzone prezentują się bardzo efektownie.

Jeśli chcesz przemycić w swojej diecie warzywa strączkowe to bardzo polecam. Są świetne jako zdrowe słodycze dla dzieci! Maluchy wprost je uwielbiają.

zdrowe-slodycze-praliny-z-fasoli-bez-cukru-8

4. Bananowiec ekspresowiec

Lubisz szybkie w produkcji wilgotne placki owocowe? Kochasz ciasta z banami? Ten przepis jest na pewno dla Ciebie.

Bananowiec jest bardzo słodki. Tak słodki, że ja już nie dodaję do niego substancji słodzących. Dopasuj jednak poziom słodkości do swoich potrzeb.

weganskie-ciasto-bananowe-3

5. Słodka sałatka pomarańczowa

A może złamiemy konwencję? Kto powiedział, że po sobotnim czy niedzielnym obiedzie należy serwować ciężkie desery?

Może skusisz się na odżywczą i aromatyczną sałatkę, w której smaki mieszają się wprost cudownie?

lekka-salatka-z-pomarancza-marchewka-smakowita-ella-ksiazka-1

6. Sezamowiec czyli pyszne, wilgotne ciacho

To ciasto dla amatorów prostych makowców. Niejedna osoba nabrała się już, że ciasto przygotowane jest na bazie maku (wszyscy moi goście).

Znajdziesz tu nie tylko pyszną słodycz, ale również dobre źródła wapnia. A robi się je do tego bardzo prosto!

sezamowiec-makowiec-bez-cukru-weganski-przepis-szybki-i-zdrowy-4

7. Lodowy blok czekoladowy

Kiedy potrzebujesz jakiejś prostej i do tego szybkiej w przygotowaniu słodkości, to oto jest blok czekoladowy.

Tylko z nim nie przesadzaj, bo to słodycz, która zdecydowanie powinna być reglamentowana. :-)

weganski-blok-czekoladowy-bez-cukru-bez-glutenu-1

8. Ciepłe lody

Czasem jest tak, że mamy ochotę na deser efektowny wizualnie. Jeśli masz w kuchni łyżkę do lodów, to przygotujesz bez problemu ciepłe lody.

Taki zdrowy deser polecam szczególnie jesienią i zimą, kiedy bardzo chce nam się lodów, ale niekoniecznie chcemy się ochładzać. ;-)

cieple-weganskie-lody-malinowe-na-chlodne-dni-4

9. Muffinki czekoladowe bez czekolady

Takie muffinki przygotowuję wtedy, kiedy naprawdę nie mam pomysłu na inne słodkości. Ten bezglutenowy deser smakuje jak czekoladowy, choć czekolady nie zawiera.

amarantusowe-muffiny-na-zimno-1

10. Deserowe, kakaowe ciasto z powidłami

Pisząc przepis na to ciacho zastanawiałam się, czy nie nazwać go „chlebkiem fasolowym”. Jego struktura jest zwarta, dość sucha i świetnie smakuje z powidłami. Jeśli lubisz delikatną słodycz to koniecznie spróbuj.

brownie-fasola-adzuki-bez-glutenu-6

Który zdrowy deser wybrać?

Zawsze mam ten sam problem. Zwykle, kiedy nawiedzają mnie goście, staram się wybierać najprostsze rozwiązania, bo jestem (wbrew pozorom) osobą dość leniwą kulinarnie.

Wszystkie z powyższych zdrowych deserów były „testowane na ludziach”. Zachęcam Cię do próbowania, szukania swoich ulubionych słodkości, ale i… sporadycznego jedzenia słodyczy, bo co za dużo to niezdrowo. :-)

Spodobał Ci się ten wpis? Koniecznie zerknij też na:

Aga Kopczyńska

Aga Kopczyńska

Jestem dietetyczką i szkoleniowczynią. Zajmuję się propagowaniem zdrowych nawyków. Znajdziesz tu inspiracje zdrowotne, kulinarne i nie tylko.

Zasubskrybuj kanał YouTube AgaMaSmaka

Wolisz oglądać zamiast czytać?

Zasubskrybuj kanał YouTube

11 odpowiedzi na “10 pomysłów na zdrowe desery bez cukru”

No tak ale przecież wszystko nawet nie słodkie jedzenie podnosi poziom cukru. Czy jedzenie „słodyczy” bez cukru czyli tak naprawdę zboża z owocami suszonymi bądź świeżymi nawet raz dziennie naprawde może zaszkodzić? Przecież takie jedzenie zawiera mnóstwo wartości odżywczych! A smak słodki kojarzony jest z mlekiem matki i poczuciem bezpieczeństwa. Oczywiście nie mówimy tutaj o zajadaniu emocji i stresu. Jeśli to może zaszkodzić to tak naprawdę ludzie którzy codziennie jedzą dużo sklepowych słodyczy powinni dawno nie żyć!

Piszesz, że „nawet nie słodkie jedzenie podnosi poziom cukru”. Nie wiem co masz na myśli dokładnie. Produkty zbożowe nieprzetworzone również podnoszą poziom cukru i to normalny fizjologiczny proces. Jednak, przy regularności i odpowiednim zbilansowaniu posiłków (tj. zachowaniu odpowiedniego procentowego udziału węglowodanów, białek i tłuszczów) nie dochodzi do nagłych skoków poziomu cukru. Jeśli zaczynamy jeść zbyt dużo cukrów prostych (słodycze, soki etc.) coraz częściej fundujemy sobie skoki poziomu cukru, a to w ostatecznym rozrachunku łączy się z chorobami dietozależnymi. Nie chodzi tylko o to, czy żyjemy, ale jak żyjemy. Jest mnóstwo badań na ten temat, wiele zacytowanych chociażby w publikacji, o której ostatnio pisałam: http://www.agamasmaka.pl/2016/12/umrzec-przedwczesnie-czyli-pomysl-prezent-ktory-moze-uratowac-komus-zycie.html
I koniecznie polecam lekturę arykułów na stronie: https://szczesliwibezcukru.pl/
Zboża, orzechy, pestki czy nasiona powinny być jedzone codziennie. Bez dwóch zdań. Co do suszonych owoców to wszystko zależy od ilości i od stanu zdrowia danej osoby. Ja od czasu do czasu zamiast porcji świeżych owoców zjadam sobie niedużą garść suszonych- na wyjeździe na przykład lub podczas świąt, gdy przygotowuję zdrowe słodkości na ich bazie. Nie zachęcam natomiast do ich codziennego spożywania, bo jednak świeże owoce są dużo lepszym wyborem. Nierzadko mają mniej cukrów, więcej wartości odżywczych istotnych dla naszego organizmu. I też są słodkie.

Dziękuję serdecznie za te przepisy. Chlebek bananowy wypróbowałam i jest przepyszny, a bez cukru. Na pewno zrobię inne desery według Pani przepisu. Świetne pomysły.

Nietrudno. Po pierwsze mój blog nie jest dla osób, które są chore i mają jakikolwiek problem z gospodarką węglowodanową. To po pierwsze. Po drugie IG nie jest jedynym, jedynie słusznym wyznacznikiem „zdrowotności” produktu. Warto patrzeć na całościową wartość odżywczą produktu. A deser to deser. Powinien być spożywany sporadycznie, a nie traktowany jako codzienny rytuał. Zapraszam do lektury większej ilości tekstów, a zauważysz, że często o tym piszę.

Hej! Obserwuję Twojego bloga od dłuższego czasu – bardzo fajne przepisy i wiedza. Te przepisy na słodkości też są bardzo inspirujące, chyba zaraz polecę do kuchni coś tworzyć ;-)
Ja najczęściej próbuję zastąpić czymś cukier. Najlepiej sprawdza się u mnie syrop klonowy lub miód. Oprócz tego świetnie sprawdzają się też suszone owoce (morele, daktyle, rodzynki). Polecam! Ostatnio zrobiłam ciasto bez białego cukru (i bez banana w charakterze słodzika;-) i byłam w szoku, że tak fajne i słodkie wyszło.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *