Dziś coś na świąteczne śniadanie, na świąteczny chleb albo na cokolwiek innego świątecznego. ;-) Lubicie bakłażany? Ja uwielbiam. A że jeszcze wiosna NIE w pełni to delektujemy się tymi warzywami, które w polskich sklepach mamy do dyspozycji.
Na co?
Na świąteczne śniadanie, idealne do pieczywa.
Czego potrzebujesz?
Piekarnika, blachy wyłożonej papierem do pieczenia, blendera.
Składniki:
- 2 bakłażany,
- 1 papryka czerwona,
- 10 ząbków czosnku,
- 5 kawałków suszonych pomidorów,
- zioła i przyprawy: 1 mały pęczek pietruszki, 0,5 łyżeczki czarnuszki (rozdrobnionej w moździerzu), 0,5 łyżeczki octu balsamicznego, ulubione zioła lub mieszanka ziół,
- oliwa z oliwek.
Przygotowanie:
Bakłażany i paprykę myjemy. Z papryki usuwamy gniazdo nasienne. Warzywa kroimy w duże kawałki. Czosnek obieramy.
Wszystko układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez ok. 20 minut w temperaturze 150-180 stopni. Warzywa powinny być lekko spieczone, ale nie spalone.
Gdy ostygną blendujemy je z oliwą z oliwek i suszonymi pomidorami (ilość oliwy zależna od oczekiwanej konsystencji). Dodajemy zioła i przyprawy.
Ja „masełka” nigdy nie blenduję na gładką masę. Lubię gdy poszczególne składniki są wyczuwalne.
13 odpowiedzi na “„Masełko” z pieczonego bakłażana – wegańskie i bezglutenowe”
Wygląda bardzo apetycznie! ;)
Jest apetyczna faktycznie, a konsystencja zaskakująco "maślana". :-) Pozdrawiam!
Genialna pasta, koniecznie muszę zrobić!
Rób i smacznego. :-)
Koniecznie muszę zrobić, bo przepis jest banalny i wygląda na smaczną :)
A jaka ilość wychodzi z podanych składników ?
Wybacz – nie pamiętam dokładnie. :-) Nasza rodzinka w formule 2+1 jadła ją chyba przez dwa dni.
Ciekawa baza na paprykarz. Bo w smaku wlasnie mi takowy przypominalo wiec dzisiaj eksperymentuje.
Super :)
Bakłażana i paprykę używamy że skórką? Nie przeszkadza później przy jedzeniu? :)
Nie przeszkadza :)
Witam, ile taką pastę można trzymać w lodówce?
Optymalnie do 2-3 dni.