„Masełko” z pieczonego bakłażana – wegańskie i bezglutenowe

Dziś coś na świąteczne śniadanie, na świąteczny chleb albo na cokolwiek innego świątecznego. ;-) Lubicie bakłażany? Ja uwielbiam. A że jeszcze wiosna NIE w pełni to delektujemy się tymi warzywami, które w polskich sklepach mamy do dyspozycji.

Na co?

Na świąteczne śniadanie, idealne do pieczywa.

Czego potrzebujesz?

Piekarnika, blachy wyłożonej papierem do pieczenia, blendera.

Składniki:

  • 2 bakłażany,
  • 1 papryka czerwona,
  • 10 ząbków czosnku,
  • 5 kawałków suszonych pomidorów,
  • zioła i przyprawy: 1 mały pęczek pietruszki, 0,5 łyżeczki czarnuszki (rozdrobnionej w moździerzu), 0,5 łyżeczki octu balsamicznego, ulubione zioła lub mieszanka ziół,
  • oliwa z oliwek.

Przygotowanie:

Bakłażany i paprykę myjemy. Z papryki usuwamy gniazdo nasienne. Warzywa kroimy w duże kawałki. Czosnek obieramy.

Wszystko układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez ok. 20 minut w temperaturze 150-180 stopni. Warzywa powinny być lekko spieczone, ale nie spalone.

Gdy ostygną blendujemy je z oliwą z oliwek i suszonymi pomidorami (ilość oliwy zależna od oczekiwanej konsystencji). Dodajemy zioła i przyprawy.

Ja „masełka” nigdy nie blenduję na gładką masę. Lubię gdy poszczególne składniki są wyczuwalne.

Aga Kopczyńska

Aga Kopczyńska

Jestem dietetyczką i szkoleniowczynią. Zajmuję się propagowaniem zdrowych nawyków. Znajdziesz tu inspiracje zdrowotne, kulinarne i nie tylko.

Zasubskrybuj kanał YouTube AgaMaSmaka

Wolisz oglądać zamiast czytać?

Zasubskrybuj kanał YouTube

13 odpowiedzi na “„Masełko” z pieczonego bakłażana – wegańskie i bezglutenowe”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *