Migdałowe praliny z chlorellą – naturalnie marcepanowe

Te praliny są zdecydowanie lepsze od kupnych! Nie zawierają cukru, sztucznych dodatków, robi się je bardzo szybko. Chlorella dodaje im nieco zieleni, której tak mało o tej porze roku. Korzystajmy i smakujmy.

Praliny do wykonania w zaledwie kilka chwil, o ile będziecie pamiętać o wcześniejszym namoczeniu składników.

praliny-z-chlorella-zdrowe-slodycze-bez-cukru-przepis-5

Na co?

Na podwieczorek, na deser, na energię.

Czego potrzebujesz?

Blendera lub urządzenia wysokoobrotowego, ew. papilotek do pralin/trufli.

praliny-z-chlorella-zdrowe-slodycze-bez-cukru-przepis-4

Składniki:

  • 100 g daktyli suszonych (uprzednio namoczonych),
  • 1 pełna szklanka migdałów (u mnie wyszło 145 g),
  • 1 płaska łyżeczka chlorelli (ja użyłam chlorelli w proszku firmy Purella Food),
  • wiórki kokosowe do obtoczenia pralinek (ok. pół szklanki).

praliny-z-chlorella-zdrowe-slodycze-bez-cukru-przepis-9

Przygotowanie:

Migdały moczymy (najlepiej przez całą noc). Daktyle moczymy przez minimum 1-2 godziny.

Migdały (jeśli mają skórki) należy obrać. Oczywiście można zakupić migdały bez skórek.

Migdały mielimy, dodajemy daktyle i mielimy wszystko razem na nieomal gładką masę. Następnie mieszamy ją dokładnie i równomiernie z chlorellą.

Formujemy w dłoniach kulki, które obtaczamy w wiórkach kokosowych.

Wkładamy do lodówki na minimum godzinę, przechowujemy w lodówce i podajemy schłodzone.

Z podanych ilości składników wychodzi ok. 20 delikatnych pralinek, które nieomal rozpływają się w ustach.

praliny-z-chlorella-zdrowe-slodycze-bez-cukru-przepis-6

Wpis powstał we współpracy z Purella Food.
Aga Kopczyńska

Aga Kopczyńska

Jestem dietetyczką i szkoleniowczynią. Zajmuję się propagowaniem zdrowych nawyków. Znajdziesz tu inspiracje zdrowotne, kulinarne i nie tylko.

Zasubskrybuj kanał YouTube AgaMaSmaka

Wolisz oglądać zamiast czytać?

Zasubskrybuj kanał YouTube

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *