Zdarza Wam się, że jesteście tak głodni, że obiad powinien być gotowy w zasadzie „na już”? Mnie się zdarza. Szczególnie wtedy, kiedy wracam do domu głodna jak wilk, a nie miałam czasu, aby wcześniej sobie coś przygotować. Wtedy sprawdzają się jednogarnkowe pomysły na szybki obiad bezglutenowy. Robi się je bardzo szybko, prosto, są smaczne, kolorowe i zdrowe! Chyba już więcej argumentów nie potrzeba?
Na co?
Batatowa potrawka to świetny sposób na szybki i lekki obiad. Może to być też Twoja warzywna, zdrowa kolacja. Jest bogata w karoten, a więc to zdecydowanie coś dla osób dbających o wzrok i stan swojej skóry.
Czego potrzebujesz?
Przyda się duży wok.
Składniki:
- 1 niewielki batat,
- 1 papryka czerwona,
- 1 papryka żółta,
- ok. 300-350 g mrożonej marchewki z groszkiem (zerknij na moje pozostałe przepisy z marchewki),
- 2 większe cebule czerwone,
- 4 ząbki czosnku,
- 3-4 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
- olej rzepakowy lub oliwa,
- ulubione zioła i przyprawy: sos sojowy (u mnie bezglutenowy z obniżoną zawartością soli), czosnek, cząber, kozieradka, lubczyk, opcjonalnie sól, 2 pęczki zielonej pietruszki, opcjonalnie można dodać ostrą paprykę.
Przygotowanie:
Cebulę obieramy i drobno kroimy. Dusimy w oleju wymieszanym z niewielką ilością wody.
Z papryki usuwamy gniazdo nasienne i kroimy ją w kostkę. Dorzucamy do cebuli, gdy ta się już poddusi. W razie potrzeby dolewamy trochę wody i dusimy pod przykryciem.
Obieramy i kroimy w kostkę batata i po kilku minutach dorzucamy go wraz z marchewką i groszkiem do reszty warzyw. Posypujemy dużą ilością ziół, dodajemy sos sojowy, koncentrat, ewentualnie trochę wody i dalej dusimy.
Kilka minut przed końcem warto sprawdzić, czy sposób doprawienia jest wystarczająco intensywny i dodać w razie potrzeby jeszcze zioła oraz rozdrobniony czosnek (przecisnęłam przez praskę). Dusimy jeszcze kilka minut i zdejmujemy z ognia. Do wszystkiego dodajemy posiekaną natkę pietruszki i dokładnie mieszamy.
Zajadamy się najprostszym obiadem świata. :-)
Sprawdź także inne zdrowe dania jednogarnkowe.
16 odpowiedzi na “Potrawka pełna karotenu – szybki i zdrowy obiad na już”
Bardzo smaczna i szybka potrawa. Zamienilam tylko koeljnosc najpierw ziemniak potem papryka. Oby wiecej takich przepisow :)
Super. :) U mnie w większości szybkie, bo nie lubię gotować. ;)
Ja jestem zakochana <3. Szybki i lekki obiad w jedną chwile jest gotowy!!! Re-we-la-cja!!!!
Cieszę się. Na zdrowie. :)
Genialna w swej prostocie i rewelacyjna w smaku Ja tez zmienilam kolejnosc, najpierw batat i marchew, potem papryka i ns koncu groszek, a dzis dodalsm czerwona fasolę. Dziękuję ☺
Bardzo się cieszę. <3 Na zdrowie!
Rewelacja! Szybkie, pyszne :)
Dziękuję bardzo nie tylko za ten przepis. Na początku diety bezglutenowej mojego syna pani mnie ratowała. Życzę natchnienia na takie świetne dania.
Cieszę się. Niech przepis służy :)
Witam, danie jest dla jednej osoby?
Nie. Raczej dla 2-3.
Pyszne, szybkie i wyjątkowo radośnie prezentujące się (te kolory!) danie. Dziękuję i pozdrawiam ciepło!
Pozdrawiam również :)
Dzień dobry!! A czego można użyć zamiast sosu sojowego??
sól wystarczy i ulubione zioła i przyprawy. :)
Dzień dobry!! Ja ugotowałam i dodałam kaszę pęczak- nie za dużo, żeby nie zdominowała tej potrawy, a żeby bardziej wyczuwalny był smak warzyw. Bardzo dobre danie. Pozdrawiam serdecznie.
Cieszę się, że smakowało. Pozdrawiam :)