Dziś szybkie i proste babeczki, które oczarowały moje dziecko. Więc skoro oczarowały, to mam nadzieję zasmakują również i Tobie.
Na co?
Takie muffiny to świetny pomysł na drugie śniadanie do szkoły, ale również na deser.
Czego potrzebujesz?
Foremek na muffinki (ja użyłam silikonowych), piekarnika, blachy, blendera lub innego urządzenia wysokoobrotowego i ew. młynka.
Składniki:
- 1,75 szklanki płatków teff (przeczytaj, co to jest teff),
- 0,25 szklanki płatków owsianych (u mnie bezglutenowych),
- 0,75 szklanki wiórków kokosowych niesiarkowanych,
- 0,5 szklanki siemienia lnianego niemielonego,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (u mnie bezglutenowego),
- 0,5 łyżeczki cynamonu,
- szczypta wanilii,
- szczypta soli,
- 3 dojrzałe banany,
- 1 szklanka napoju sojowego niesłodzonego z wapniem,
- 1 niewielkie jabłko,
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego rafinowanego lub kokosowego,
- 0,5 szklanki rodzynek,
- kilka daktyli.
Przygotowanie:
Płatki teff rozdrobnić na mąkę.
Dodać do nich nierozdrobnione płatki owsiane i inne suche składniki. Wymieszać.
Dodać wszystkie pozostałe składniki oprócz daktyli. Zblendować.
Ciasto umieścić w foremkach na muffiny.
Daktyle posiekać i kawałki włożyć w muffiny.
Piec w temperaturze 180 stopni przez 20 minut. Po tym czasie otworzyć piekarnik i pozostawić muffiny w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach jeszcze przez jakieś 10 minut.
Jeść po ostudzeniu. Przechowywać w lodówce. Smacznego!
2 odpowiedzi na “Muffiny z płatków”
czy płatki teff można czymś zastąpić? jaglanymi?
Ania, robię podobne muffiny z różnych płatków. Próbuj.