Posiłek przygotowany w 15 minut nie ustępuje w niczym tym bardziej pracochłonnym. Serio. Wystarczy, że dodasz odpowiednie przyprawy, wymieszasz pasujące do siebie składniki i nagle okazuje się, że masz gotowy szybki obiad bezglutenowy.
W czym tkwi sekret? Pewnie w przyzwyczajeniach. Przeczytaj, jak smacznie doprawiać roślinne dania.
Na co?
Tak może wyglądać Twoja zdrowa kolacja lub lekki, szybki obiad.
Czego potrzebujesz?
Przyda się wok lub duża patelnia, praska do czosnku.
Składniki:
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego rafinowanego lub oliwy,
- 1 duża cebula,
- 250 g pieczarek (obranych i pokrojonych w plasterki),
- 0,5 łyżeczki curry,
- 450 g zielonej fasolki mrożonej,
- 150 g świeżego szpinaku,
- kostka pokrojonego tofu wędzonego,
- zielona czubryca (mieszanka cząbru, czosnku, natki pietruszki i ew. soli) do smaku,
- 7 szt. suszonych pomidorów z oleju (jeśli nie masz z oleju to wcześniej koniecznie namocz we wrzątku),
- 3 ząbki czosnku,
- świeża natka pietruszki do posypania,
- pieprz lub papryka chilli do posypania.
Przygotowanie:
Składniki podałam w kolejności dodawania.
Na dużej patelni rozgrzać olej z niewielką ilością wody. Dorzucić obraną i pokrojoną cebulę. Udusić.
Dodać pieczarki i curry. Dokładnie wymieszać. W razie potrzeby można dodać niewielką ilość wody.
Dorzucić mrożoną fasolkę i świeży szpinak. Zamieszać i pozostawić na ogniu aż fasolka będzie ciepła.
Dodać pokrojone tofu, czubrycę, pokrojone suszone pomidory, czosnek przeciśnięty przez praskę. Wymieszać i pozwolić przez chwilę, aby potrawka „doszła do siebie”.
Na koniec posypać natką pietruszki, świeżo zmielonym pieprzem lub papryczką chilli. Można też wkroić świeżą papryczkę, jeśli lubisz pikanterię. Wymieszać i podawać do stołu.
Smacznego!
Sprawdź także inne zdrowe dania jednogarnkowe.
28 odpowiedzi na “Szybka potrawka szpinakowa – jednogarnkowa”
niestety nie mam tofu i jeszcze nigdy nie próbowałam. W Oslo można kupić w kilku miejscach ale za straszne pieniądze dlatego czekam do wizyty w naszym pięknym kraju i zacznę eksperymenty- mam nadzieję, ze mi posmakuje i zrobię choć malutkie zapasy:)
potrawa wygląda niesamowicie apetycznie ale dla mnie wszystko co zielone wywołuje ślinotok:)
pozdrawiam:)
To witam w klubie uwielbiających zieleń. :)
Oj, to szok! A w super- i hipermarketach też nie ma tofu u Was w rozsądnych cenach?
Czy można dodać mrożony szpinak zamiast świeżego?
Wszystko można tylko obawiam się, że mrożony puści wodę i może być jej za dużo. I zależy również od tego, czy się mrożony szpinak lubi. Ja za mrożonym nie przepadam, bo jest dla mnie za papkowaty.
Czy ze zwykłym tofu też będzie dobrze smakowac?
Oczywiście. Warto tylko wtedy nieco intensywniej doprawić.
Czym mogę zastąpić tofu ?
Fasolą. ;)
Dziękuję
Chcę zrobić bez pieczarek. Czymś je zastąpić czy po prostu pominąć?
Zastąpiłabym czymś. Może boczniaki? Też byłoby smacznie. :) A jeśli nie to wybierz jakieś warzywo, które lubisz.
Dziękuję
mam pytanie – jak podgrzac olej z woda, zeby nie pryskalo i strzelalo??
Wodę wymieszać z zimnym olejem. Nie dolewamy jej na gorący tłuszcz.
Nie jemy tofu, czym można je zastąpić, tak żeby potrawa nadawała się dla małych dzieci?
PS. Świetny pomysł z tą ściągawką z 10 potraw jednogarnkowych. Wypróbuję wszystkie przepisy i mam nadzieję, ze będzie… szybko :-)
Można próbować z innymi strączkami. Tylko oczywiście trzeba je wcześniej ugotować. To dokłada trochę czasu na przygotowanie ;)
Cieszę się, ze zestawienie się przydało :)
Genialne wyszlo!! Dziekuje !
Bardzo się cieszę. :)
Przepyszne wyszlo ! Przepyszne nawet z mrozonym szpinakiem bo akurat swiezego nie bylo. Super ! Wyprobuje z pewnoscia kolejne dania jednogarnkowe.
Cieszę się. Na zdrowie :)
Przepraszam ale naprawdę strasznie to niedobre to tofu wędzone psuje wszystko…. wietrzylam dom cała noc z tego tofu. Lepiej dać kurczaka i np sezam albo chociaż zwykle tofu. Zdecydodanie to nie mój smak ..
Może po prostu smak wędzonego Ci nie leży – ot kwestia preferencji smakowych. Albo… miałaś zepsute tofu. ;)
W spisie produktów brak pietruszki, która się później magicznie pojawia.
Tak, czasem u mnie faktycznie działa magia. :D Już dopisałam do listy składników, dzięki!
Nie ma pani tych przepisów w wersji papierkowej? Tak byłoby najlepiej ;)
Nie mam niestety :)
Obiad starczy dla 4 osób?
Raczej nie. Dodałabym jeszcze połowę wszystkich składników, żeby była pewność, że wszyscy się najedzą.