Jak upiec czosnek? – prosty pomysł na aromatyczny dodatek

Pieczony czosnek to bardzo aromatyczny dodatek do potraw. Może służyć jako wzmacniacz smaku innych dań, ale również jako samodzielna przekąska. W Święta doświadczyłam tego, jak szybko znikają pieczone główki czosnku ze stołu. Spróbuj, a pokochasz.

jak upiec czosnek prosta i szybka przekąska

Pieczony czosnek robi się po prostu sam, a później możesz się nim delektować na wiele sposobów. Możesz dodać go do:

  • past kanapkowych,
  • sosów,
  • dipów,
  • roślinnych majonezów,
  • dań obiadowych (np. ryżów lub makaronów).

Możesz go również jeść samodzielnie – tak jak ja lubię najbardziej.

Przez pieczenie robi się bardzo delikatny, a więc chętnie jeść go będą również dzieci. Moja 6-latka pochłania go niemalże w całości.

Taki pieczony czosnek nadaje się również świetnie do smarowania pieczywa. Jeśli potrzebujesz więcej kanapkowych inspiracji to koniecznie zerknij na wpis: co zamiast masła?

jak upiec czosnek prosta i szybka przekąska oraz dodatek do dań

Jak upiec czosnek?

Ja piekę czosnek w temperaturze 180-200 stopni. Często piekę czosnek z innymi pieczonymi daniami, które są akurat w piekarniku.

Główki czosnku należy pozbawiać nożem ich góry. Nóż musi być ostry. Ja używam takiego do sushi.

jak upiec czosnek zdrowa i szybka przekąska i dodatek do potraw

Pod czosnek na blaszce można wyłożyć papier do pieczenia. Ja wykładam główki czosnku w naczyniu, do którego nalewam dosłownie kilka łyżeczek wody.

Ząbki czosnku polewam odrobiną tłuszczu dobrze znoszącego wysokie temperatury: olejem kokosowym rafinowanym, olejem rzepakowym rafinowanym lub np. oliwą z oliwek.

Posypuję czosnek ulubionymi ziołami czy przyprawami. Ostatnio jest to zwykle zielona czubryca, którą po prostu uwielbiam.

Kiedy czosnek jest dobrze upieczony?

Zwykle dopieka się dobrze po ok. 30-40 minutach, ale to zależy od temperatury i piekarnika.

Dopieczony jest wtedy, kiedy ząbki czosnku zaczynają wychodzić z łupinek. Choć ja czasem lubię czosnek lekko niedopieczony.

Po upieczeniu należy czosnek ostudzić. Po ostudzeniu jeść go ze smakiem lub dodać jako składnik wybranej potrawy. Ząbki powinny łatwo wychodzić z łupin.

Myślę, że jest to bardzo fajna opcja na imprezę – zarówno solo jak i jako dodatek.

Uwaga! Kup sporo główek czosnku, bo znikają w zastraszającym tempie. ;-)

Smacznego!

jak upiec czosnek prosta i szybka przekąska dodatek do past kanapkowych

Aga Kopczyńska

Aga Kopczyńska

Jestem dietetyczką i szkoleniowczynią. Zajmuję się propagowaniem zdrowych nawyków. Znajdziesz tu inspiracje zdrowotne, kulinarne i nie tylko.

Zasubskrybuj kanał YouTube AgaMaSmaka

Wolisz oglądać zamiast czytać?

Zasubskrybuj kanał YouTube

6 odpowiedzi na “Jak upiec czosnek? – prosty pomysł na aromatyczny dodatek”

Jutro zabieram się za pieczenie wobec tego :) mam zamiar zapiec razem z warzywami do Twojej pasty warzywnej. Chciałam jeszcze dodać, ze bardzo mi się podoba Teoj blog, porady dotyczace weganizmu (dopiero startujemy cała rodzinka i próbowałam już kilka razy zacząć a dopiero ok przeczytaniu Teojego bloga i przepisów, które tu są wreszczie nam wszystko smakuje i jesteśmy na drobrej drodze już). Dzięki za inspirujące przepisy. Wypróbowałam już sporo :) pozdrawiam

Czy pieczony czosnek nadawałby się do przechowywania w zamrażalniku w celu jego późniejszego wykorzystania

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *