Brokuł to niebywale zdrowe warzywo. Moim zdaniem jest też pyszne, choć wiem, że nie wszyscy za nim przepadają. Niewątpliwym jego plusem jest także fakt, że nie potrzebuje długiej obróbki termicznej, a więc idealnie się nadaje do szybkiej i zdrowej kuchni. Potrzebujesz więcej argumentów za włączeniem brokuła do diety? Szukasz przepisów? Proszę bardzo!
Brokuły należą do warzyw krzyżowych, kapustnych, które są bardzo cenione przez lekarzy i żywieniowców za ich przeciwnowotworowe właściwości. Najlepiej gotować je bardzo krótko na parze, aby zachowały swoje cenne wartości.
Brokuły są niskokaloryczne, zawierają witaminy (m.in. A, C i kwas foliowy), a także składniki mineralne (m.in. potas, wapń, fosfor). Mają niski indeks glikemiczny, a więc polecane są również cukrzykom. Powinny się znaleźć w diecie każdego z nas – szczególnie, jeśli zależy nam na mocnych kościach, zdrowym układzie krążenia i profilaktyce antynowotworowej. To również dobry wybór dla osób, którym zależy na redukcji masy ciała.
Oto garść inspiracji kulinarnych:
1. Burgery z soczewicy i brokuła
Brokuł w burgerze? Dlaczego nie? Taki kotlet czy burger jest wspaniałym przemytnikiem tego zdrowego warzywa. Ja bardzo lubię dodawać warzywa kapustne do burgerów i kotletów. Wtedy udaje mi się zjeść ich więcej w ciągu całego dnia.
2. Ekspresowe danie z woka
Uwielbiam takie dania, które robi się ekspresowo. Sprawdzają się na śniadanie, kolację, ale również na lekki i szybki obiad, kiedy wracam do domu głodna jak wilk i nie mam nic przygotowanego. Ot, takie zdrowe zaspokojenie pierwszego, wielkiego głodu w mądry sposób. Polecam.
3. Sałatka jarzynowa z brokułem
Sałatkę jarzynową jada się w większości domów na święta. Czy zdarzyło Ci się dodać do niej brokuła? Spróbuj koniecznie. Smak na tym nie ucierpi (ba, nawet zyska), a wartość odżywcza sałatki zmieni się na plus.
4. Sałatka ziemniaczana z brokułem
A skoro o sałatkach mowa, proponuję Ci kolejną sałatkę ziemniaczaną, którą wybieram, kiedy zależy mi na zjedzeniu czegoś treściwego i sycącego. Jest pyszna – szczególnie, jeśli zrobisz ją z fioletowymi ziemniakami. Ich wygląd na pewno zaskoczy domowników.
5. Pesto brokułowo-słonecznikowe
Może nie jest to „rasowe” pesto, ale doskonale spełnia jego funkcję. Nadaje się świetnie zarówno do makaronu jak i jako pasta kanapkowa. Jeśli przepadasz za makaronem i lubisz szybkie rozwiązania kulinarne, to koniecznie musisz przetestować.
6. Szybki makaron z brokułem
A to przepis tak banalny, że aż chyba nie powinien być na blogu kulinarnym. Dobrze, że nie prowadzę bloga typowo kulinarnego. ;-) Jeśli wracasz do domu i masz niewiele czasu, a wielki głód przypomina o sobie ciągłym burczeniem w brzuchu, jest to przepis dla Ciebie. Wszystko przygotujesz podczas gotowania makaronu. Do tego jakaś pyszna sałata z dodatkami i fajnym dressingiem i zdrowy oraz pełnowartościowy obiad gotowy.
7. Zupa krem z brokuła
To jedno z najprostszych i najszybszych rozwiązań. Brokuł świetnie się sprawdza w zupach kremach. Dziecko może również da się przekonać, jeśli powiesz, że to zupa Shreka.
8. Kanapkowa pasta z brokuła i ciecierzycy
Bardzo lubię dodawać warzywa do past bazujących na roślinach strączkowych. Bo to na warzywach powinna się opierać nasza dieta. Więc jem je w całości, ale również wblendowuję gdzie się da. I powstają takie oto pasty kanapkowe. Ja uwielbiam je zajadać z warzywami pokrojonymi w słupki.
9. Warzywa w sosie sezamowym
Warzywa takie jak brokuły, bakłażan, papryka czy inne, które zalegają Ci w lodówce, doskonale smakują z sezamowym sosem. Do tego jakaś sałatka ze świeżych warzyw zielonolistnych z dodatkiem roślin strączkowych i moje kubki smakowe szaleją.
10. Brokułowo – jaglane placuszki z piekarnika
Placuszki z piekarnika to bardzo praktyczny pomysł na posiłek. A zdarzyło Ci się jeść placuszki z brokułem? Przecież pewnie jadasz placuszki z cukinią czy dynią. Brokuł to również bardzo dobry dodatek do placuszków. Szczególnie, jeśli masz w domu niejadka, który nie za bardzo chce jeść w całości to warzywo.
Brokuł tak naprawdę odnajdzie się wszędzie. Możesz go przemycać w zupach, plackach i burgerach, a możesz (jeśli lubisz tak jak ja) po prostu go gotować na parze kilka minut i chrupać ze smakiem z dodatkami. Co kto lubi. W każdym razie bardzo polecam, bo to samo zdrowie.
Jeśli spodobały Ci się moje przepisy z brokułem, koniecznie zerknij jeszcze na: