Dopiero niedawno zdałam sobie sprawę, że omlet jest bardzo często jedzonym przeze mnie śniadaniem, a nie ma go na blogu. Co za niedopatrzenie! Omlet to wspaniały wynalazek. Może być jedzony na słodko i na słono. U mnie w wersji klasycznej, ale bezjajecznej.
Na co?
Taki wegański omlet z ciecierzycy to idealny pomysł na śniadanie, ale również kolację. Zdarza mi się również robić go na obiad, kiedy nie mam za wiele w lodówce, a jestem przed zakupami. ;-) Taki omlet to również dobra rzecz do zabrania do szkoły czy pracy.
Czego potrzebujesz?
Do przygotowania roślinnego omletu z mąki z ciecierzycy z pewnością potrzebna będzie dobra patelnia i blender.
Wegański omlet z mąki z ciecierzycy – składniki:
- 1 szklanka mąki z ciecierzycy (120 g) – u mnie bezglutenowa,
- 1 szklanka wody,
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej (u mnie bezglutenowej),
- 1 łyżka płatków drożdżowych (u mnie bezglutenowych),
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia (u mnie bezglutenowego),
- wybrane warzywa: garść szczypiorku, pół czerwonej papryki (możesz użyć innych np. cebuli i oliwek czy pieczarek),
- zioła i przyprawy: 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego, 0,5 łyżeczki papryki słodkiej, szczypta czarnej soli,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- wybrane dodatki do podania: np. ogórek, awokado lub inne wedle uznania.
Wegański omlet z mąki z ciecierzycy – przygotowanie:
Zblenduj mąki, wodę, zioła i przyprawy, płatki drożdżowe i proszek do pieczenia.
Posiekaj drobno szczypiorek i paprykę, a następnie podsmaż na rozgrzanej oliwie. Rozprowadź je równo na patelni, a następnie zalej ciastem. Zmniejsz gaz, przykryj pokrywką i pozostaw na wolnym ogniu przez ok. 3 minuty.
Łopatką postaraj się oddzielić delikatnie brzegi omleta od patelni i poruszaj patelnią, aby omlet był ruchomy. Teraz oprzyj talerz o patelnię i odwróć ją do góry nogami tak, aby wylądował na talerzu. Zsuń go ponownie drugą stroną na patelnię. Smaż pod przykryciem kolejne kilka minut na małym ogniu.
Możesz podawać omleta w całości lub, tak jak ja, w kawałkach.
Z podanych ilości składników otrzymasz dwie niewielkie porcje.
Smacznego!
15 odpowiedzi na “Wegański omlet z mąki z ciecierzycy”
Zamiast mąki ziemniaczanej używam mielonego siemienia, jest puszysty, polecam!
Zrobiłam dzisiaj w wersji z suszonymi pomidorami i ziołami prowansalskimi i wyszedł pyszny! Na pewno na stałe zagości w moim menu ;D
Cieszę się bardzo. Na zdrowie :)
Czy płatki drożdżowe można czymś zastąpić?
Można pominąć.
Przed chwila zrobiłam…ale mam wątpliwości czy jest dopieczony czy tez ma taki smak jakby nie był ? Jak powinien smakować? Nie mam wprawy w tego typu wypiekach i trudno mi ocenić , zastanawiam się czy mogę podać synkowi ? Hmmm…Pozdrawiam
Mąka z ciecierzycy ma dość specyficzny smak. Jeśli Ci przeszkadza, można następnym razem zwiększyć ilość przypraw i dodatków. To, czy jest dopieczony to raczej zauważysz po konsystencji. Trudno mi doradzić, skoro nie widzę. Najlepiej spróbuj. :)
Świetny przepis! Dziś zrobiłam pierwszy raz i to był mój pierwszy wegański omlet every, dzięki!
Bardzo się cieszę. :) Na Zdrowie!
Mam pewne wątpliwości. Czy całość wylać na patelnie czy w częściach? Wydaje mi się, że po kilkunastu minutach ciasto dalej jest surowe w środku i jest to zdecydowanie za krótki czas aby zdjąć go z patelni. Jecie takie surowe ciasto ? :). Smażę na mały ogniu i muszę to robić minimum 30 min aby środek nie był surowy.
Danusia, może wynika to z tego, że smażysz na bardzo małym ogniu. Dodatkowo kwesta patelni i grubości ciasta. Rób tak jak Ci pasuje, żeby ciasto nie było surowe. Czy przykrywasz pokrywką? ;)
Na ile porcji jest podany przepis?
O ile dobrze pamiętam to na dwie.
A mozna go upiec w piekarniku.
Nie próbowałam, ale myślę, że na papierze do pieczenia zwilżonym tłuszczem dałoby radę.