Wegański omlet z mąki z ciecierzycy

Dopiero niedawno zdałam sobie sprawę, że omlet jest bardzo często jedzonym przeze mnie śniadaniem, a nie ma go na blogu. Co za niedopatrzenie! Omlet to wspaniały wynalazek. Może być jedzony na słodko i na słono. U mnie w wersji klasycznej, ale bezjajecznej.

Wegański omlet z mąki z ciecierzycy przepis

Na co?

Taki wegański omlet z ciecierzycy to idealny pomysł na śniadanie, ale również kolację. Zdarza mi się również robić go na obiad, kiedy nie mam za wiele w lodówce, a jestem przed zakupami. ;-) Taki omlet to również dobra rzecz do zabrania do szkoły czy pracy.

Wegański omlet z ciecierzycy przepis

Czego potrzebujesz?

Do przygotowania roślinnego omletu z mąki z ciecierzycy z pewnością potrzebna będzie dobra patelnia i blender.

Wegański i bezglutenowy omlet z mąki z ciecierzycy przepis

Wegański omlet z mąki z ciecierzycy – składniki:

  • 1 szklanka mąki z ciecierzycy (120 g) – u mnie bezglutenowa,
  • 1 szklanka wody,
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej (u mnie bezglutenowej),
  • 1 łyżka płatków drożdżowych (u mnie bezglutenowych),
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia (u mnie bezglutenowego),
  • wybrane warzywa: garść szczypiorku, pół czerwonej papryki (możesz użyć innych np. cebuli i oliwek czy pieczarek),
  • zioła i przyprawy: 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego, 0,5 łyżeczki papryki słodkiej, szczypta czarnej soli,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • wybrane dodatki do podania: np. ogórek, awokado lub inne wedle uznania.

Wegański i bezglutenowy omlet z ciecierzycy przepis

Wegański omlet z mąki z ciecierzycy – przygotowanie:

Zblenduj mąki, wodę, zioła i przyprawy, płatki drożdżowe i proszek do pieczenia.

Posiekaj drobno szczypiorek i paprykę, a następnie podsmaż na rozgrzanej oliwie. Rozprowadź je równo na patelni, a następnie zalej ciastem. Zmniejsz gaz, przykryj pokrywką i pozostaw na wolnym ogniu przez ok. 3 minuty.

Łopatką postaraj się oddzielić delikatnie brzegi omleta od patelni i poruszaj patelnią, aby omlet był ruchomy. Teraz oprzyj talerz o patelnię i odwróć ją do góry nogami tak, aby wylądował na talerzu. Zsuń go ponownie drugą stroną na patelnię. Smaż pod przykryciem kolejne kilka minut na małym ogniu.

Możesz podawać omleta w całości lub, tak jak ja, w kawałkach.

Z podanych ilości składników otrzymasz dwie niewielkie porcje.

Smacznego!

prosty przepis wegański i bezglutenowy omlet roślinny

Aga Kopczyńska

Aga Kopczyńska

Jestem dietetyczką i szkoleniowczynią. Zajmuję się propagowaniem zdrowych nawyków. Znajdziesz tu inspiracje zdrowotne, kulinarne i nie tylko.

Zasubskrybuj kanał YouTube AgaMaSmaka

Wolisz oglądać zamiast czytać?

Zasubskrybuj kanał YouTube

15 odpowiedzi na “Wegański omlet z mąki z ciecierzycy”

Zrobiłam dzisiaj w wersji z suszonymi pomidorami i ziołami prowansalskimi i wyszedł pyszny! Na pewno na stałe zagości w moim menu ;D

Przed chwila zrobiłam…ale mam wątpliwości czy jest dopieczony czy tez ma taki smak jakby nie był ? Jak powinien smakować? Nie mam wprawy w tego typu wypiekach i trudno mi ocenić , zastanawiam się czy mogę podać synkowi ? Hmmm…Pozdrawiam

Mąka z ciecierzycy ma dość specyficzny smak. Jeśli Ci przeszkadza, można następnym razem zwiększyć ilość przypraw i dodatków. To, czy jest dopieczony to raczej zauważysz po konsystencji. Trudno mi doradzić, skoro nie widzę. Najlepiej spróbuj. :)

Mam pewne wątpliwości. Czy całość wylać na patelnie czy w częściach? Wydaje mi się, że po kilkunastu minutach ciasto dalej jest surowe w środku i jest to zdecydowanie za krótki czas aby zdjąć go z patelni. Jecie takie surowe ciasto ? :). Smażę na mały ogniu i muszę to robić minimum 30 min aby środek nie był surowy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *