Oliwkowa pasta z ciecierzycy do chleba

Dobrych past nigdy nie za wiele. Wszak ile można jeść wciąż hummus. Różnicujmy, miksujmy, co mamy w lodówce i codziennie może być inaczej. Dziś pasta z ciecierzycy z oliwkami. Z ogórasem kiszonym smakuje jak milion dolców.

Oliwkowa pasta z ciecierzycy do chleba

Na co?

Pasta z ciecierzycy do chleba jest dobra na wszystko: na pierwsze lub drugie śniadanie z pieczywem i warzywami, na przekąskę lub nawet na… obiad! Wyobrażasz sobie taką patologię? Pasta na obiad?? A więc zdradzę Ci mój sekret, ale nie mów nikomu. Kiedy nie mam gotowego żadnego gulaszu ani kotletów na bazie strączków ani tofu, dorzucam sobie do warzyw i kaszy pastę z ciecierzycy lub fasoli, jeśli została mi w lodówce. I mam pełnowartościowy, ale wysoce NIEtradycyjny obiad. ;-)

Czego potrzebujesz?

Aby przygotować pastę z ciecierzycy do chleba konieczny będzie blender lub inne mocne urządzenie wysokoobrotowe.

pasta z ciecierzycy do chleba z oliwkami

Pasta z ciecierzycy z oliwkami – składniki:

  • pół szklanki suchej ciecierzycy (min. 100 g suchej, ok. 220 g ugotowanej lub z puszki),
  • garść świeżej natki pietruszki (ok. 10 g),
  • garść oliwek (ok. 50-60 g),
  • zioła i przyprawy: 1 łyżeczka oregano, 1 łyżeczka musztardy (u mnie bezglutenowa), szczypta czosnku granulowanego,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek.

wegańska i bezglutenowa pasta z ciecierzycy do kanapek

Pasta z ciecierzycy z oliwkami – przygotowanie:

Ciecierzycę namocz na noc i ugotuj następnego dnia w świeżej wodzie. Pozostaw do ostygnięcia.

Posiekaj natkę pietruszki.

Zblenduj wszystkie składniki na pastę.

Jedz z pieczywem i/lub świeżymi warzywami.

Z podanych ilości składników otrzymasz porcję dla 2-3 osób.

Smacznego i na zdrowie! :-)

pasta kanapkowa z ciecierzycy i oliwek

 

Aga Kopczyńska

Aga Kopczyńska

Jestem dietetyczką i szkoleniowczynią. Zajmuję się propagowaniem zdrowych nawyków. Znajdziesz tu inspiracje zdrowotne, kulinarne i nie tylko.

Zasubskrybuj kanał YouTube AgaMaSmaka

Wolisz oglądać zamiast czytać?

Zasubskrybuj kanał YouTube

3 odpowiedzi na “Oliwkowa pasta z ciecierzycy do chleba”

Zrobiłam, wyszła mi jakaś dużo brzydsza :( No i z powodu ciecierzycy z puszki i oliwek wyszła dość słona (nie dodawałam oczywiście soli). Nie podeszła mi niestety!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *