Dziś prosty przepis na całkiem praktyczne ciacho – na święta i nie tylko. Coś dla tych, którzy nie lubią skomplikowanych receptur, ale chcą, aby zapach piernika zagościł w ich domu. Wszystko trzeba po prostu wymieszać i upiec. I jeść jeszcze lekko ciepłe lub na zimno, jak lubisz.
Pomysł na to ciasto przyszedł nagle. Chciało mi się upiec keks, ale nie miałam wszystkich składników. Pomyślałam więc o zrobieniu piernika, ale… też nie dysponowałam wszystkimi składnikami, żeby powstał rasowy piernik. Z resztą: ja i rasowe ciasto. Żart! Podobnie jak z zupami: zwykle rzadko robię tradycyjne. Raczej wykorzystuję to, co mam w domu, a więc powstają zupy i ciasta będące miksem różnych inspiracji. Ich wspólny mianownik jest jednak taki, że muszą być proste, praktyczne i niewyszukane, bo jestem istotą leniwą kulinarnie.
Dzisiejsza ciacho przygotowałam w keksówce marki Pyrex® wykonanej z wysokiej jakości szkła. Odkąd używam szklanych naczyń do pieczenia, ograniczyłam zużycie papieru do pieczenia. Bardzo polecam wypiekanie w szkle. Dobrze się je myje, jest bezpieczne pod kątem zdrowotnym. Tego typu produkty to inwestycja na długie lata.
Przechodzę do ciasta:
Bezglutenowy i wegański piernik – składniki:
Składniki suche:
- 1 szklanka migdałów (150 g);
- 1 szklanka płatków owsianych (110 g, u mnie bezglutenowe);
- ok. 1,5 szklanki mąki ryżowej (220 g);
- ok. 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej (45 g);
- 1 kopiasta łyżeczka sody spożywczej oczyszczonej (u mnie bezglutenowa);
- 1 kopiasta łyżeczka przyprawy do piernika (u mnie bezglutenowa);
- 2 łyżki erytrolu (ciasto jest lekko słodkie, ale możesz posłodzić bardziej, jeśli masz potrzebę).
Składniki mokre:
- 5 łyżek oleju rzepakowego rafinowanego;
- 2 szklanki napoju sojowego z wapniem bez dodatku cukru (dokładnie wyszło mi 485 g);
- 1 banan dojrzały (waga bez skórki: 120 g);
- 0,5 szklanki rodzynek niesiarkowanych;
- 0,5 szklanki żurawiny (użyłam takiej słodzonej sokiem jabłkowym);
- garść orzechów włoskich.
Bezglutenowy i wegański piernik – przygotowanie:
Zmiel płatki owsiane i migdały na mąkę. Możesz to zrobić w urządzeniu wysokoobrotowym lub choćby w zwykłym młynku.
Połącz ze zmielonymi płatkami i migdałami mąki, erytrol, sodę, przyprawę do piernika.
Zblenduj napój sojowy, banana i olej, a następnie połącz je ze składnikami suchymi.
Do ciasta dodaj rodzynki, żurawinę, posiekane drobno orzechy i dokładnie wymieszaj.
Piecz w temperaturze 180 stopni przez 60 minut (do suchego patyczka).
Ciasto możesz jeść jeszcze lekko ciepłe. Jest pyszne, lekko słodkie i wilgotne. Na drugi dzień staje się nieco bardziej sypkie i traci trochę wilgoci, ale smakuje dalej wybornie.
Smacznego więc i na zdrowie!
Wpis powstał we współpracy z marką Pyrex®. Produkty te możesz zamówić w internetowym sklepie Dajar.pl. Odwiedź też Fanpage marki. Pyrex® is a trademark of Corning Incorporated used under license by International Cookware.
10 odpowiedzi na “Bezglutenowe i wegańskie ciasto piernikowo-keksowe”
Dzień dobry, dziękuję za wspaniały przepis. Proszę o radę czym mogę zastąpić migdały, bo dziecko jest uczulone na nie.
Pozdrawiam serdecznie Marta
Można próbować zastąpić inną mąką, ale efekt może być nieco inny. Pozdrawiam!
Czy mleko sojowe można zastąpić kokosowym ? Czy erytrol można zastąpić miodem ? A
Może być użyty napój kokosowy jak najbardziej, ale mleczko kokosowe będzie za gęste. Erytrol można zamienić na inny sypki słodzik.
Witam!
Czy mogłaby Pani zdradzić mi wymiary tej szklanej formy? I czym można zastąpić banana?
Dziękuję serdecznie i pozdrawiam,
Magda
Wymiary zewnętrzne keksówki: 28 x 11 x 8 cm :)
Co do zastąpienia banana to można spróbować z musem jabłkowym.
Pozdrawiam!
Dzięki za ten przepis! Wypróbowany wielokrotnie. Dziś Pierwszy raz w naczyniu takim jak Twoje. I niestety przywarło ciasto do dna całkiem i zostala w formie dolna jego część…
Jak to robić, żeby ciasto ladnie wyszło z formy?
Proponuję posmarować formę tłuszczem. U mnie wychodzi bez problemu.
Cześć pieczone Wielolrotnie
przepis jest znakomity, to ciasto wyjątkowo wcale nie schnie na drugi dzień
Zakupiłam nawet formę jak na zdjęciu, niestety mam problem – ciasto do dna przywarło i nie chciało wyjść. Jak To robisz, żeby ciasto wyjąć w całości?
Bardzo się cieszę, że ciasto smakuje. A może posmaruj formę tłuszczem? U mnie to wystarczy nawet przy najbardziej oporonych na wyciąganie ciastach. ;) Można też wykorzystać papier do pieczenia. Pozdrawiam!