Bezglutenowe i wegańskie ciasto piernikowo-keksowe

Dziś prosty przepis na całkiem praktyczne ciacho – na święta i nie tylko. Coś dla tych, którzy nie lubią skomplikowanych receptur, ale chcą, aby zapach piernika zagościł w ich domu. Wszystko trzeba po prostu wymieszać i upiec. I jeść jeszcze lekko ciepłe lub na zimno, jak lubisz.

Bezglutenowe i wegańskie ciasto piernikowo-keksowe

Pomysł na to ciasto przyszedł nagle. Chciało mi się upiec keks, ale nie miałam wszystkich składników. Pomyślałam więc o zrobieniu piernika, ale… też nie dysponowałam wszystkimi składnikami, żeby powstał rasowy piernik. Z resztą: ja i rasowe ciasto. Żart! Podobnie jak z zupami: zwykle rzadko robię tradycyjne. Raczej wykorzystuję to, co mam w domu, a więc powstają zupy i ciasta będące miksem różnych inspiracji. Ich wspólny mianownik jest jednak taki, że muszą być proste, praktyczne i niewyszukane, bo jestem istotą leniwą kulinarnie.

Bezglutenowe i wegańskie ciasto na święta

Dzisiejsza ciacho przygotowałam w keksówce marki Pyrex® wykonanej z wysokiej jakości szkła. Odkąd używam szklanych naczyń do pieczenia, ograniczyłam zużycie papieru do pieczenia. Bardzo polecam wypiekanie w szkle. Dobrze się je myje, jest bezpieczne pod kątem zdrowotnym. Tego typu produkty to inwestycja na długie lata.

Przechodzę do ciasta:

Bezglutenowy i wegański piernik – składniki:

Składniki suche:

  • 1 szklanka migdałów (150 g);
  • 1 szklanka płatków owsianych (110 g, u mnie bezglutenowe);
  • ok. 1,5 szklanki mąki ryżowej (220 g);
  • ok. 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej (45 g);
  • 1 kopiasta łyżeczka sody spożywczej oczyszczonej (u mnie bezglutenowa);
  • 1 kopiasta łyżeczka przyprawy do piernika (u mnie bezglutenowa);
  • 2 łyżki erytrolu (ciasto jest lekko słodkie, ale możesz posłodzić bardziej, jeśli masz potrzebę).

Bezglutenowy i wegański piernik

Składniki mokre: 

  • 5 łyżek oleju rzepakowego rafinowanego;
  • 2 szklanki napoju sojowego z wapniem bez dodatku cukru (dokładnie wyszło mi 485 g);
  • 1 banan dojrzały (waga bez skórki: 120 g);
  • 0,5 szklanki rodzynek niesiarkowanych;
  • 0,5 szklanki żurawiny (użyłam takiej słodzonej sokiem jabłkowym);
  • garść orzechów włoskich.

piernik bez glutenu bez jaj bez mleka bez cukru

Bezglutenowy i wegański piernik – przygotowanie:

Zmiel płatki owsiane i migdały na mąkę. Możesz to zrobić w urządzeniu wysokoobrotowym lub choćby w zwykłym młynku.

Połącz ze zmielonymi płatkami i migdałami mąki, erytrol, sodę, przyprawę do piernika.

wegański piernik bez glutenu

Zblenduj napój sojowy, banana i olej, a następnie połącz je ze składnikami suchymi.

Do ciasta dodaj rodzynki, żurawinę, posiekane drobno orzechy i dokładnie wymieszaj.

Piecz w temperaturze 180 stopni przez 60 minut (do suchego patyczka).

Ciasto możesz jeść jeszcze lekko ciepłe. Jest pyszne, lekko słodkie i wilgotne. Na drugi dzień staje się nieco bardziej sypkie i traci trochę wilgoci, ale smakuje dalej wybornie.

Smacznego więc i na zdrowie!

 

Wpis powstał we współpracy z marką Pyrex®. Produkty te możesz zamówić w internetowym sklepie Dajar.pl. Odwiedź też Fanpage marki.

bezglutenowy wegański piernik w keksówce Pyrex

Pyrex® is a trademark of Corning Incorporated used under license by International Cookware.
Aga Kopczyńska

Aga Kopczyńska

Jestem dietetyczką i szkoleniowczynią. Zajmuję się propagowaniem zdrowych nawyków. Znajdziesz tu inspiracje zdrowotne, kulinarne i nie tylko.

Zasubskrybuj kanał YouTube AgaMaSmaka

Wolisz oglądać zamiast czytać?

Zasubskrybuj kanał YouTube

10 odpowiedzi na “Bezglutenowe i wegańskie ciasto piernikowo-keksowe”

Dzień dobry, dziękuję za wspaniały przepis. Proszę o radę czym mogę zastąpić migdały, bo dziecko jest uczulone na nie.
Pozdrawiam serdecznie Marta

Witam!
Czy mogłaby Pani zdradzić mi wymiary tej szklanej formy? I czym można zastąpić banana?
Dziękuję serdecznie i pozdrawiam,
Magda

Dzięki za ten przepis! Wypróbowany wielokrotnie. Dziś Pierwszy raz w naczyniu takim jak Twoje. I niestety przywarło ciasto do dna całkiem i zostala w formie dolna jego część…
Jak to robić, żeby ciasto ladnie wyszło z formy?

Cześć pieczone Wielolrotnie
przepis jest znakomity, to ciasto wyjątkowo wcale nie schnie na drugi dzień
Zakupiłam nawet formę jak na zdjęciu, niestety mam problem – ciasto do dna przywarło i nie chciało wyjść. Jak To robisz, żeby ciasto wyjąć w całości?

Bardzo się cieszę, że ciasto smakuje. A może posmaruj formę tłuszczem? U mnie to wystarczy nawet przy najbardziej oporonych na wyciąganie ciastach. ;) Można też wykorzystać papier do pieczenia. Pozdrawiam!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *